teeltgeluid

‘Ik ben dik tevreden met dit teeltseizoen’

Bij Bert Doelman in De Lier stond vorige week alleen nog de gele courgette in de kas. “Ze zijn toch sterker dan de groene, maar na nog 1 of 2 keer oogsten is het helemaal voorbij.”

De groene courgette is in week 45 al plat gegaan. Daar kwam niets meer aan en het kreeg steeds meer binnenland. “We hebben de kas nog een poosje op 15 graden gehouden, maar dat was op het laatst niet meer te doen.”

Dit najaar waren de prijzen over het algemeen erg goed. “We hadden twee weken dat de gele courgette voor € 1,40 per stuk weg ging. Ook de groene deed het goed. De uitbetaalprijs lag in de tweede teelt maar 2 weken onder de kostprijs.

Het was qua prijs een jaar met twee gezichten. “In de eerste teelt hebben we nauwelijks wat verdiend.” De productie is meegevallen. “Die is wat hoger dan vorig jaar. We zijn wel een week eerder begonnen, maar we hebben ook meer gele courgette geteeld en die heeft van zichzelf een lagere productie.”

Soepel jaar

Teelttechnisch is het een soepel jaar geweest. “Ik ben dik tevreden over het teeltseizoen. De zetting is altijd goed geweest en de plagen zijn redelijk onder controle gebleven, al blijft wittevlieg een aandachtspunt.” In de tweede teelt moest hij in een hoekje gele courgette de witte vlieg corrigeren. “Ik heb daar twee keer Decis gespoten. Biologie zat er al niet veel meer. Verder is het goed gegaan, vooral ook door de 3.000 gele vangplaten die er het hele jaar hebben gehangen; 1 per 7 vierkante meter. Dat ga ik volgend jaar zeker weer doen.”

Trips is geen enkel probleem geweest. Die prikt de vruchten aan waardoor gele courgettes groene vlekken krijgen. “Ik heb ze gelukkig het hele jaar niet gezien.” Toch blijft de biologische bestrijding moeilijk in courgette. “Het is een harig gewas en we zwavelen veel tegen het wit. Dat heeft invloed op de natuurlijke vijanden. Maar misschien ben ik ook wel te zuinig met inzetten. Het is moeilijk te achterhalen wat de oorzaak is.”

Meer geel

Doelman krijgt het, na een jaar lang vrijwel dagelijks werken, nu heel rustig. Hij heeft alle tijd voor de teeltwisseling. Pas in de laatste week van januari gaat hij het eerste deel van de kas vol planten. “Waarschijnlijk worden het nog wat meer gele courgettes. Vroeg met groene komen en daarvoor 10 kuub gas per vierkante meter verstoken heeft geen zin, want Spanje gaat steeds langer door.”

Als het gewas eruit is, gaan de druppelslangen omhoog en wordt het witte grondfolie schoongeveegd. Daarna spuit hij de hele kas uit met het desinfectiemiddel Menno florades (voorheen Menno clean) van Brinkman tegen bacteriën, schimmels, virussen en viroïden. “Maar het is ook mogelijk dat ik dat met een schuimlans ga doen, want dan is de werking langer.” Het glas en het schermdoek zijn nog redelijk schoon. “Bovendien ligt het schermdoek overdag bijna altijd open.”

Collectief zuiveren

De knoop voor de zuivering van het drainwater heeft Doelman doorgehakt. Hij heeft zich aangesloten bij het collectief van telers dat via het riool drainwater levert aan de AWZI Nieuwe Waterweg waar het ‘end of the pipe’ gezuiverd gaat worden. “We gaan een bedrag per hectare betalen; € 800 tot € 900. Zo heb ik de tijd om nieuwe ontwikkelingen af te wachten, zoals installaties die ook het natrium eruit halen. In een goed jaar kan het interessant zijn zelf een installatie aan te schaffen.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.