teeltgeluid

laatste update:8 nov 2017

‘Het was een moeilijk en bewerkelijk seizoen’

De teelt van de troscherrytomaten (rassen Tomaggino en Belido) loopt op zijn eind bij Kwekerij Gebr. Mies in Wouwse Plantage. Volgende week wordt het gewas geruimd. “Het is een moeilijk, bewerkelijk seizoen geweest”, zegt Ronald Mies.

Met name de tomatengalmijt heeft veel gekost, vooral veel arbeid. “De laatste tijd zwavelen we om de week en we hebben een keer Vertimec gespoten in de zwaarst aangetaste hoek.” Maar indirect heeft het ook productie gekost. Begin oktober, toen het zo donker was, is het substraat op circa 1.000 vierkante meter van de kas te nat geworden. Uiteindelijk haalt daar 10 tot 15 % van de planten het einde niet. “Het is precies de hoek met de meeste galmijt. Door de bruine bladeren verdampt het gewas daar veel minder dan in de rest van de kas. Toen ik slappe planten zag, was het voor de meeste al te laat.”

Rendement net iets hoger

De totale productie valt hem toch nog niet tegen, gezien ook de achterstand die in de zomer werd opgelopen door het donkere weer. “De laatste trossen waren groter dan vorig jaar. De productie komt ongeveer 0,5 kilo per vierkante meter lager uit dan vorig jaar.” Het rendement van deze (onbelichte) teelt komt waarschijnlijk net wat hoger uit dan vorig jaar. “Maar de arbeid heb ik nog niet helemaal uitgerekend. In ieder geval zijn de prijzen aan het eind veel beter dan vorig jaar.” De kwaliteit is over het algemeen goed geweest. “Maar in de hoeken met galmijt zie je wel dat de groene delen minder fris ogen.”

Foto: Gerard Boonekamp
Foto: Gerard Boonekamp

Snelle afrijping

In de laatste weken houdt Mies dag en nacht een kastemperatuur aan van 20 graden. De tomaatjes rijpen daardoor snel door. Het scherm ligt ’s nachts en op donkere dagen dicht. Door de hoge temperatuur zag hij vorige week veel vliegende wittevlieg verschijnen. “Ik hoop dat we het nog 2 weken volhouden zonder grote ingrepen.” Het hele jaar hangen er al gele vanglinten. Nu het gewas steeds lager komt, zijn de linten ook naar beneden gehaald.

Meer hygiënische maatregelen door galmijt

Net als vorig jaar gaat Mies op 30 november planten, opnieuw dezelfde rassen op onderstam Maxifort, van beide 2 hectare. De planten zijn 42 dagen oud bij het planten en worden geleverd in potten van 10 bij 10 centimeter. Voor de teeltwisseling is maar 2 weken uitgetrokken. “Dat moet zeker voldoende zijn om alles goed schoon te maken.” Eerst worden alle groene delen uit de kas verwijderd. Het plastic op de grond wordt schoongeveegd en het sleepdoek wordt dit jaar voor het eerst na gebruik ontsmet met chloor. Mies heeft daarvoor zelf een machine gebouwd. Wanneer de kas leeg is wordt er gefogd met Formaline en wordt de hele kas uitgespoten met 2% chlooroplossing. “Vanwege de galmijt moeten we toch weer meer hygiënische maatregelen nemen.”

Zuivering pas over een jaar nodig

Mies is er nog niet uit welk systeem hij gaat gebruiken voor de zuivering van het te lozen drainwater. “Ik ben een beetje huiverig om nu iets aan te schaffen dat snel achterhaald is. Het zou zo maar kunnen dat over een paar jaar ook de natrium uit het lozingswater moet worden gehaald.” Toch maakt hij zich nog niet druk. “Ik loos tijdens de teelt niets. Pas bij de volgende teeltwisseling gaat het spelen.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.