teeltgeluid

‘Het ras Bowie is toch geen blijvertje’

De teeltwisseling kwam vroeg dit jaar op het bedrijf van Angela en Peter Zwinkels aan De Poel in Monster.

In week 39 werd het gewas bij Zwinkels geruimd omdat de kassen dit najaar worden opgehoogd. Op de andere tuin, in ’s-Gravenzande, is de teelt in week 42 beëindigd. “Als de Spaanse aubergines eenmaal komen, is het met de prijs gedaan”, zegt Angela Zwinkels.

Op het eind viel de kwaliteit ook niet mee. Het ras Bowie is dan ook geen blijvertje. In productie is hij achtergebleven bij het ras Bartok, dat voorgaande jaren werd geteeld. De vruchten van Bowie kleuren in de zomer gemakkelijk rood en in het najaar traden er problemen op met kelkrot. “Met Bartok hadden we heel weinig kwaliteitsproblemen. We gaan daarom weer terug naar Bartok, maar dan op onderstam Maxifort.” Net als Bowie dit jaar stond het seizoen ervoor Bartok op onderstam Fortamino. “We verwachten dat Maxifort een generatiever effect heeft.”

Ophogen kas redelijk op schema

Op beide tuinen zal volgens plan rond half december geplant worden, waarna 3 stengels per plant worden aangehouden. Het ophogen van de kas in Monster loopt redelijk op schema. Vorige week werden de roeden vervangen en nieuw glas in gevel gezet. “We gaan er vanuit dat het op tijd klaar is, al weet je dat er tijdens zo’n verbouwing altijd onvoorziene dingen gebeuren.” Het scheelt dat behalve de gevels geen aanpassingen aan de kas nodig zijn, ook niet aan de gevelverwarming. Wel is de gevelverwarming tijdens het ophogen van de kas aan aparte lieren opgehangen, nadat het water eruit was gelopen.

Angela Zwinkels heeft de kas door specialist TC van den Dool laten ophogen tot een poothoogte van 5,90 meter. Daardoor kan de teelt langer worden voortgezet. - Foto's: Gerard Boonekamp
Angela Zwinkels heeft de kas door specialist TC van den Dool laten ophogen tot een poothoogte van 5,90 meter. Daardoor kan de teelt langer worden voortgezet. - Foto's: Gerard Boonekamp

Grote schoonmaak

Als de kas dicht is en de apparatuur weer op zijn plaats hangt, kan de grote schoonmaak beginnen. Op de andere tuin wordt nu al hard gewerkt om alles weer schoon en ziektevrij te maken. De binnenkant van de kas is helemaal schoon gespoten met water. Als alles klaar ligt wordt dat nog een keer herhaald, maar nu met het desinfectiemiddel Hydrocare op basis van waterstofperoxide. In de tussentijd worden de druppelleidingen gespoeld met salpeterzuur en waterstofperoxide en later nog een keer met een chlooroplossing. De teeltgoten worden met een hogedrukreiniger afgespoten met water en het drainwatersysteem wordt helemaal schoon gemaakt.

Zuivering is lastig verhaal

Er gaat veel tijd zitten in de oriëntatie op de verschillende opties van zuivering van het drainwater, dat vanaf januari verplicht is. “Het is een lastig verhaal. We hebben tijdens de teelt helemaal niets geloosd en alle drain gerecirculeerd. De zoutophoping viel erg mee.” Maar voor de momenten dat lozen toch nodig is, moet er wel een voorziening zijn. “We zijn er druk mee in de weer, want er zijn veel opties. We kijken daarbij naar collectieve zuivering en mogelijkheden om het helemaal zelf te doen.”
Kijk hieronder voor meer foto’s uit de opgehoogde kas.


 • De oude kolom is een stukje onder de traliespant afgezaagd. Hij past in de iets wijdere en langere nieuwe kolom, die met kruisschoor is vastgezet aan de tralie.

  De oude kolom is een stukje onder de traliespant afgezaagd. Hij past in de iets wijdere en langere nieuwe kolom, die met kruisschoor is vastgezet aan de tralie.

 • Na het ophogen wordt de onderste helft van de oude gevelruiten er weer ingezet, op een nieuw profiel. De gootafvoer is aan de bovenkant verlengd.

  Na het ophogen wordt de onderste helft van de oude gevelruiten er weer ingezet, op een nieuw profiel. De gootafvoer is aan de bovenkant verlengd.

 • In de onderste 1,5 meter komen nieuwe ruiten.

  In de onderste 1,5 meter komen nieuwe ruiten.

 • Met de heftruck wordt de bok met ruiten voorzichtig bij de gevel neergezet.

  Met de heftruck wordt de bok met ruiten voorzichtig bij de gevel neergezet.

 • Hoewel de kas verder niet wordt aangepast, moet toch heel wat opnieuw worden aangesloten, zoals hier de CO2-hoofdleiding.

  Hoewel de kas verder niet wordt aangepast, moet toch heel wat opnieuw worden aangesloten, zoals hier de CO2-hoofdleiding.

 • De schakelkasten zijn tijdens de ophoging aan stroppen opgehangen aan het kasdek.

  De schakelkasten zijn tijdens de ophoging aan stroppen opgehangen aan het kasdek.

 • De padregistratie wordt met een langere kabel opnieuw gekoppeld met de centrale kabel in de kabelgoot, bovenin de kas.

  De padregistratie wordt met een langere kabel opnieuw gekoppeld met de centrale kabel in de kabelgoot, bovenin de kas.

 • Tijdens de verbouwing is de sorteermachine goed ingepakt. Dat scheelt een hoop schoonmaken tijdens de toch al hectische teeltwisseling. Volgens plan komen half december de jonge planten in de kas te staan.

  Tijdens de verbouwing is de sorteermachine goed ingepakt. Dat scheelt een hoop schoonmaken tijdens de toch al hectische teeltwisseling. Volgens plan komen half december de jonge planten in de kas te staan.

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.