teeltgeluid

‘Tot het eind mooie bak tomaten gehad’

Deze week worden bij Kwekerij Schenkeveld in Schipluiden de laatste trostomaten uit de belichte teelt van Merlice geoogst. “Het einde is me meegevallen. Ik ben erg tevreden over de kwaliteit van de laatste tomaten”, zegt teeltmanager Berry Baruch.

Vorig najaar kookten de laatste tomaten bijna door het extreem hete weer in september met veel neusrot tot gevolg. Nu was het weer veel stabieler. Berry Baruch: “Ik had nog overwogen om een licht krijtje op het dek te laten aanbrengen, maar heb het uiteindelijk niet gedaan want we kregen vooral donker weer met veel regen.”

Grof en goed op kleur

Deze week worden de laatste trossen geknipt. Vier weken geleden is Baruch al gestart met het toedienen van ethyleen in de nacht. “Ik heb het bewust langzaam opgebouwd om niet te forceren en ze goed op gewicht en kleur te laten komen. Dat is goed gelukt. Het gewas is heel gebleven en de tomaten zijn tamelijk grof gebleven.” Tot twee weken geleden was het gemiddeld vruchtgewicht nog 170 gram. In deze laatste week is dat gedaald naar 155 gram. In de laatste 3 weken wordt er per vierkante meter nog 9 tot 10 kilo geoogst. De prijs voor de laatste tomaten is niet verkeerd. “De prijzen waren aan het begin en het eind het beste. We hebben dus niet te klagen.” Ook de productie ligt weer iets hoger dan in 2016, toen hij ook al in de plus zat. “Dat valt helemaal niet tegen als je kijkt hoe moeilijk dit jaar was vanwege de biologie en de galmijten.”

‘Op een paar tralies na is wittevlieg geen probleem geworden’.

Galmijt

Ruim drie weken voor de laatste oogst is Baruch begonnen met iedere week volvelds spuiten met Vertimec tegen de galmijt. “Macrolophus gaat er ook van dood, dus je wilt er zo laat mogelijk mee beginnen. Maar op een paar tralies na is wittevlieg geen probleem geworden.” Op plekken waar al meer wittevlieg zat had hij eerst Admiral gespoten om de eieren op te ruimen. Bovendien hing het vol met rollertraps en is nog een paar keer met biologische middelen, zoals Botanygard, gespoten tegen wittevlieg. “Het helpt een beetje, net genoeg om uit de problemen te blijven.”

€ 1 per vierkante meter aan scouten

De economische schade van de galmijt valt relatief mee. “In productie laten we weinig liggen. Het zit vooral in de arbeidsuren. We hebben vanaf maart tot begin september 2 tot 3 man continu laten scouten om de galmijt onder controle te houden. Dat heeft misschien wel € 1 per vierkante meter gekost. Maar als je eerder moet ruimen kost het meer.”

De 50-centimeter matjes van Grodan worden niet meer geleverd. Jammer, vindt Berry Baruch. "We knipten toch iets meer van die matjes, waarschijnlijk omdat er geen storend effect uitgaat van wortelexudaten uit de andere pot.” Foto: Roel Dijkstra
De 50-centimeter matjes van Grodan worden niet meer geleverd. Jammer, vindt Berry Baruch. "We knipten toch iets meer van die matjes, waarschijnlijk omdat er geen storend effect uitgaat van wortelexudaten uit de andere pot.” Foto: Roel Dijkstra

Meter-matten

Op 18 oktober worden in Schipluiden de belichte Merlice geplant. Een week eerder zijn de belichte Sevance (trosmidden) geplant. En een week later gaat de nieuwe kas in Rijsenhout voor het eerst vol, ook met het ras Merlice op onderstam Maxifort. De tomaten komen gewoon weer met 2 potten op 1 meter lange Elite-steenwolmatten te staan in plaats van een pot per 50 centimeter mat. De kleine matjes van Grodan hebben het niet gered. “Eigenlijk wel jammer. We knipten toch iets meer van die matjes, waarschijnlijk omdat er geen storend effect uitgaat van wortelexudaten uit de andere pot.”

Komend winter

Voor komend seizoen heeft Baruch de teeltstrategie al uitgezet. “Komende winter is het doel om stikstofarmer te telen, zodat we generatiever door de winter heen komen. Door de bladsapanalyses kunnen we precies volgen wat er gebeurt in de plant.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.