‘Kwaliteit product in de gaten houden aan eind van seizoen’

Het seizoen nadert zijn einde, veel teelten zijn geoogst. Nu is het zaak om de kwaliteit van de producten in de gaten te houden.

Het blijft ieder jaar weer nodig om aandacht te vragen voor de kwaliteit van de producten. Het hele seizoen zien we producten die van onberispelijke kwaliteit en dan is het wrang om te constateren dat het laatste ‘eindje’ minder goed wordt verzorgd.

Kleur en vorm komkommer mager

De komkommers die ik zie zijn echt nog wel kwaliteit klasse I, maar de zorg die eraan is besteed laat weleens te wensen over. De kleur en vorm zijn maar mager. Ook kom ik regelmatig bloemetjes en bladresten tegen. In een vochtig product geeft dat al snel problemen (rot).

Beginnende rot bij aubergines

Ook voor een mooi product als aubergines is het dit keer een stuk minder. De kleur is nog steeds optimaal, maar gevoelige vruchten, tripsaantasting en zelfs beginnende rot bij de kelk is geen reclame voor dit product. Het contrast met de aubergines uit Spanje (flowpack) is dan wel heel groot. Deze zijn goed op kleur, stevig en fris.

Paprika wisselend van kwaliteit

Bij de paprika is het kwaliteitsbeeld heel wisselend. Zo kom ik oranje paprika tegen die moeiteloos een 8 verdient, terwijl andere partijen maar een 6 krijgen. In de kleuren rood en geel kom ik vaker paprika tegen met krimpscheuren en een minder mooie rode doorkleuring (herfstkleur). We moeten zeker alert blijven op de druk van plagen in de teelt, zoals mineerpoppen en spint. Deze zitten met name op de kelken. Voor exportlanden als Japan en de Verenigde staten is dit item extra belangrijk. Juist in het najaar is de export naar deze landen groot.

Tomaten van uitstekende kwaliteit

Tot slot vormen de tomaten een positieve uitzondering. Tomaten zijn nog steeds een uitstekend kwaliteitsproduct. Het product steekt met kop en schouders boven de rest uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.