teeltgeluid

‘Hommelbevlieging goed, ondanks donker weer’

Ruud Grubben in Maasbree heeft net de kop uit de herfsttomaat-planten gehaald.

Op 13 september is een getopte plant van het ras Speedella geplant. De planten zijn goed ingeworteld en weggegroeid. Er is 28 juli al gezaaid. “Want je hebt maar kort de tijd in een herfstteelt. Dus moet je direct met een grote plant starten. Eén dag tijdverlies in het begin betekent 3 dagen vertraging op het eind.”

Vertraging

Een deel van de planten kon al iets eerder dan de planning geplant worden, doordat de voorafgaande komkommerteelt eerder geruimd werd vanwege de slechte prijsvorming. “We hebben 2 dagen eerder geplant dan vorig jaar, maar we liggen al 4 dagen achter door gebrek aan groei. We hebben nu minder licht gehad door het regenachtige weer.”

Het donkere weer zorgde dat de tweede tros wat later als opvolging op de eerste tros kwam dan eerdere jaren. “Maar de derde en vierde tros kwamen er wel weer mooi achteraan.”

Ondanks de mindere weersomstandigheden was de bevlieging door de hommels wel goed. “We hebben in de afgelopen jaren jaren wel eens gehad dat die hommel-bestuiving minder was.”

Trossnoei

De eerste 2 trossen zijn op 6 vruchten gesnoeid. Ze ontwikkelen zich mooi, zonder bonken. De derde tros gaat waarschijnlijk op 7 gesnoeid worden. “Het is even afwachten hoe de troskwaliteit is. Die lijkt iets onregelmatiger. Als een groot deel van de derde tomaat aan de trossen een bonk dreigt te worden, dan komt daar toch niets fatsoenlijks van terecht. Dan kun je beter op 6 snoeien. De tomaten van Speedella kunnen zo dik worden, dat het twijfelachtig is of je een zevende vrucht wel altijd nodig hebt om aan dezelfde productie te komen. Maar we hebben ook wel gehad dat alle zeven vruchten mooi uitdikten. Dat geeft dan toch wel kilo’s.”

De vierde tros wordt in ieder geval weer op 6 gesnoeid. “We hebben die vierde tros ook wel eens op 7 gezet, maar nu we een paar dagen achter liggen in groei, gaan we dat dit jaar zeker niet doen.”

“Het is even afwachten hoe de troskwaliteit is. Die lijkt iets onregelmatiger. Als een groot deel van de derde tomaat aan de trossen een bonk dreigt te worden, dan komt daar toch niets fatsoenlijks van terecht. Dan kun je beter op 6 snoeien.”

Troshaken zetten

Het gewas staat mooi in balans. “Met een getopte plant is dat veel makkelijker dan met enkele planten. De plant is dan veel generatiever, zodat je er geen gekke dingen aan hoeft te doen.” Grubben is de laatste ronde aan het indraaien. Daarna worden de troshaken opgehangen, om de tweede tros te ondersteunen. “Voor de eerste tros is dat nog niet nodig.”

Watergeven handwerk

Bij de temperatuurinstellingen wordt 15 graden in de nacht aangehouden. ’s Morgens wordt langzaam opgestookt. Tussen 11.00 uur en 15.00 uur wordt even naar de 19 graden toe gestookt. Via de ventilatieregeling mag de temperatuur verder doorlopen naar 25 graden. “Maar vanaf nu zal de temperatuur alleen maar naar beneden gaan.”

Bij de watergift wordt begonnen met een beurt van 500 milliliter rond 10.45 uur. Daarna volgen beurten van 200 cc op licht. “Dat is nog veel handwerk. Afhankelijk van de weersomstandigheden. En hoe de intering in de nacht is geweest, is ook niet altijd te voorspellen.”

Bij wittevlieg cyclus doorbreken

Van ziekten of plagen heeft de herfsttomatenteelt geen last. De voorafgaande komkommerteelt is geëindigd met een heel lage plaagdruk. “We doen daar volop aan biologische bestrijding. We hebben wel wat spint gehad, maar daar heb je in tomaat weinig last van. Van wittevlieg kun je het meeste last hebben in de tomaten, maar daarvan is de druk laag geweest in de komkommer.”

Er wordt standaard 3 keer een behandeling tegen wittevlieg uitgevoerd om de cyclus te doorbreken. “Door het daarmee goed aan te pakken in het begin, en je start met weinig wittevlieg, dan red je het op die manier wel tot het eind van de teelt.”

Van ziekten of plagen heeft de herfsttomatenteelt geen last. De voorafgaande komkommerteelt is geëindigd met een heel lage plaagdruk.

Gemechaniseerd gewas ruimen

De afgelopen teeltwisseling is getest met een gemechaniseerd gewassloopsysteem. Het automatisch op sleepdoeken snijden van het komkommergewas zal echter nog wel wat aanpassingen vergen. “Het bovenin automatisch afsnijden gaat al goed. Maar de onderste stengeldelen goed geleiden, zodat ze netjes tussen de buizen op het sleepdoek komen te liggen, moet nog beter. We hadden gehoopt er bij de volgende teeltwisseling komkommer er al volop mee aan de slag te kunnen, maar het zal dus nog opnieuw testen worden. Het is wel een mooie oplossing. Het is lastig om goede mensen voor dat sloopwerk te krijgen.”

Herfsttomaten

Voor de herfsttomaten zou het systeem ook kunnen gaan werken, maar de noodzaak is er daar niet. “Die paar stengeltjes die er overblijven van een tomatengewas, dat stelt zo weinig voor.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.