teeltgeluid

‘Meer mogelijkheden met nieuwe schermdoek’

Marcel Numan heeft in 4 fases geplant op zijn 2 tuinen. In totaal is dat 11,5 hectare. Op 2 en 15 december is op de ene locatie Maranello geplant. Op de andere tuin zijn 8 december de groene paprikarassen Morraine en Hein geplant, met nog een oudere afdeling waar begin januari met Keessie voor rood is gestart.

Weersomstandigheden hadden duidelijk invloed op de weggroei. Bij de planting van 2 december volgde mooi weer. “Daar groeit het als een speer. De planten van 15 december hebben alleen maar slecht weer gehad. Je merkt dat verschil heel erg. Die tweede planting staat er heel anders op. Nu het wat zonniger wordt, begint het pas wat meer naar mijn zin te staan.”

Het toppen in die minder goed groeiende afdeling gebeurt voor het werk eigenlijk net te vroeg. “Het is peuteren. Maar je wilt dat het gewas alle energie kan benutten. Het heeft die energie nodig.”

Rigoureus omlaag met voornacht

Na een start op 21,5 graden Celsius in de nacht en 22,5 overdag is de temperatuur geleidelijk iets verder uit elkaar getrokken. “Bij de vroegste planting zijn we vrij lang doorgegaan met een hogere temperatuur. Het gewas in de nieuwere kas kon dat hebben.”

Anderhalve week geleden is de voornacht rigoureus omlaag gehaald van 20 naar 17 graden, om de knoppen die er aan het gewas zaten te behouden. “Vanaf het derde oksel zijn we echt gaan zakken om de knoppen in het vierde oksel er allemaal goed aan te krijgen. Je kunt ook voorzichtiger zakken in temperatuur, maar mijn ervaring is dat de vruchtjes en de planten dan op een gegeven moment allebei energie kunnen gaan vragen. Dat gaat niet samen.” Het moet ook niet te massaal gaan zetten.

Het hangt af van het weer dat er nog komt, maar zoals het er nu naar uitziet zitten de vruchten in het vierde oksel er goed aan. “En zo goed als aan elke tak.”

Nieuw schermdoek

Het scherm probeert hij zo veel mogelijk open te laten gaan. Dankzij een nieuw helder schermdoek, kan hij meer spelen met het tijdstip van openen en sluiten. “Hiervoor hadden we een vervuild ouder doek, met als noodoplossing een AC-folie eronder. Dan ging het doek standaard met zonsopkomst open en met zonsondergang weer dicht. En omdat we vorig jaar meer licht hadden, moest het folie er al vrij vroeg uit. Met het nieuwe doek hebben we nu meer mogelijkheden, en kun je alle kanten op.” Momenteel gaat het schermdoek in principe tussen 10.30 uur en 11.00 uur open, en tussen 15.30 uur en 16.00 uur – als de kas weer op nachttemperatuur is – weer dicht.

Vrij natte matten

Omdat hij vrij natte matten had, is de watergift beperkt tot één keer per dag. “En op een slechte dag slaan we het watergeven makkelijk over. En de mat teert ook nog niet echt in.” Het vochtgehalte ligt rond de 70%. “Dat mag eigenlijk niet veel hoger worden, maar het hoeft ook niet veel lager.” Als de vruchtjes er straks eenmaal aan hangen, wordt wel zeker elke dag water gegeven. De EC zit nu op 3,2 tot 3,3.

Bemisia

Er zijn standaard drie rondje gespoten om schoon te beginnen. Het plan is om over een paar weken de eerste cucumeris uit te zetten, en de inzet daarna te verzwaren als dat nodig mocht zijn. “Ik heb zelf niet zulke goede ervaringen met swirskii. Ik heb toch het idee dat ik altijd meer spint had als ik volop swirskii inzette.”

Twee jaar geleden heeft hij swirskii wel volop toegepast, vanwege Bemisia wittevlieg. Ook moest er toen flink worden gecorrigeerd. “Vorig jaar is het gelukkig weer best gegaan. We hebben toen, net als in de tomaten, allemaal signaallinten opgehangen, om Bemisia preventief weg te vangen. We hebben toen nauwelijks hoeven ingrijpen.”

Auteur: Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.