teeltgeluid

'In deze jonge gewasfase gebruiken we alleen ketel-CO2'

Bij firma Zwinkels in Monster is 30 december het aubergineras E37H-01734 geplant, geënt op onderstam Fortamino.

Vorig jaar heeft deze al in een proefpadje gestaan, tussen de toen nog geteelde Bartok. Angela Zwinkels: “Wij verwachten dat de vruchten van dit nieuwe ras een hoger gemiddeld vruchtgewicht zullen hebben dan Bartok.”

De planten staan in een 3-stengelsysteem op 1,6 planten per vierkante meter. Er is gelijk plantmateriaal thuis gekomen, dat vlot is weggegroeid. “We hebben veel licht gehad. Dat helpt.”

In week 4 is personeel bezig met het uitdieven. Er staan bij de planten inmiddels twee koppen op. “Hij is goed door de splitsing heen. Van de hartbloempjes bloeit nu ongeveer de helft.” De bloemen staan er sterk op.

Handmatig schermen

Boven het gewas wordt geschermd met een beweegbaar schermdoek met daaronder vast AC-folie. In de koudste afdeling is de perforatie van het folie 20 x 20 centimeter, in de warmere afdelingen is gekozen voor 10 x 10 centimeter, om de horizontale kastemperatuur-verdeling zo gelijk mogelijk te trekken. Het folie wordt zo lang mogelijk benut, maar het is uiteraard afhankelijk van de buitentemperatuur en de stand van het gewas wanneer het er uit moet.

Gedurende de dag ligt het doek open. In principe tussen 8.30 uur en 16.30 uur, al blijft het rond deze tijd nog veel handmatig bijstellen op basis van de gewas- en weersomstandigheden.

CO2 van ketel

Er is gestart op 22 graden Celsius vlak, waarna de temperaturen langzaam iets verder uit elkaar zijn getrokken. “We proberen nu een etmaaltemperatuur van 22 graden te halen.” De dagtemperatuur ligt daarbij rond de 22 of 23 graden Celsius. In de nacht wordt 21 graden aangehouden. Voor het instellen van een voornacht is het nu nog te vroeg.

CO2 doseert Zwinkels nu nog met de ketel. Pas als het gewas wat groter is, wordt WKK-CO2 benut. In deze jongere gewasfase onder het folie wordt dat nog niet gedaan, uit veiligheidsoverwegingen om geen kans te lopen op schadelijke rookgassen in de kas.

Watergift

Watergeven gebeurt op licht. Bij 100 Watt instraling mag de eerste beurt gegeven worden. Uiteindelijk volgt op stralingssom bij elke 80 Joules een druppelbeurt. Het aantal beurten komt in deze periode uit tussen de 2 en 5 per dag, waarbij 4,2 EC aan voeding wordt meegegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.