teeltgeluid

'Balans in trostomaten is nu zoals je hem wilt zien'

“Begin december stond het gewas wat zwakker. Doordat je van het licht af teelt is het lastig om de goede balans te vinden. Op donkere dagen zie je het gewas achteruit gaan. Maar door de etmaaltemperatuur en de CO2-dosering wat te verlagen staat het nu weer heel mooi”, zei teeltmanager Berry Baruch van Kwekerij Schenkeveld in Schipluiden vorige week.

Baruch teelt onder lampen het trostomatenras Merlice op onderstam Maxifort, plantdatum 20 oktober. De groeikracht was weer zo goed dat de laatste dief al in week 51 kon worden aangehouden, een week eerder dan gepland. “Het is een hele mooie dief geworden. Dat komt ook omdat we richting volle maan gingen. We hebben in kracht weer heel wat terug gepakt.”

Generatief blijven

De etmaaltemperatuur was vorige week gemiddeld 18,7 graden, twee weken eerder nog 19 tot 19,5 graden. “De temperatuur is verspreid over het etmaal verlaagd, want je wilt niet dat het verschil tussen dag en nacht kleiner wordt. Dat verschil is nodig om de generativiteit erin te houden zodat de bloemen goed op kleur blijven en het stuifmeel overdag goed los komt.” Het aantal vlieguren van de hommels is immers beperkt. De hommeldozen gaan bij 30 Watt instraling of om 9.30 uur open en om 13 uur al weer dicht. Dan moeten de hommels hun werk gedaan hebben. Iedere week komen er 2 verse volken per hectare bij.

Trossen geschrapt

Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur is gemiddeld 3,5 tot 4 graden gebleven. Ook op donkere dagen gaat de kastemperatuur tussen 16 en 18 uur naar 23,5 tot 24 graden (met het scherm dicht). De overgangsperiodes zijn wel wat opgerekt. De voornacht van14,5 graden duurt tot 23 uur. Tot 1 uur wordt opgestookt naar 17,5 graden, wat tot een uur voor zonsopkomst wordt aangehouden. Na een dip wordt van 9 tot 13 uur wordt opgestookt naar 22,5 graden plus 0,5 graden lichtverhoging. Tussen 16 en 18 uur komt er nog een graad bij.“Tot nu toe gaan de bloei en de zetting perfect.”

Alle trossen worden gesnoeid op 5 vruchten. Voor het eerst worden de trossen dit seizoen geschrapt. “Dat gaat twee keer zo snel als beugelen en levert bij het knippen ook tijdwinst op. En we zien nog helemaal geen kniktrossen.” In de week voor Kerstmis zijn de eerste trossen geoogst. “De kwaliteit is erg mooi al zijn ze heel grof: 185 gram per vrucht.”

Snelheid houden

Ook toen de groei wat schraler was, is Baruch na iedere tros een blaadje blijven weg halen. Nu de eindstand van 3,8 stengels is bereikt en de laatste dief sterk groeit, wordt het gewas snel royaler. “De balans is nu zoals je hem wilt zien.” De CO2-dosering was begrensd op 550 ppm in de nacht met de lampen aan en 650 ppm overdag. Maar nu de groei er weer goed in zit, zijn die instellingen verhoogd met 75 ppm. De strategie voor de komende tijd is om de balans erin te houden zonder verder te zakken met de etmaaltemperatuur. “Desnoods snoeien we een tros op 4 vruchten, maar we willen wel snelheid houden.”

Al derde generatie Macrolophus

Met de biologische bestrijding gaat het goed. “We waren toch wat bezorgd over de galmijten, maar we hebben ze niet meer teruggezien. Tijdens de teeltwisseling hebben we met Decis gespoten en alles heel netjes opgeruimd.” Ook zit er nauwelijks wittevlieg. “We vinden er gemiddeld 1 per vangplaat.”

De Macrolophus-populatie begint wel goed op gang te komen. “Je ziet al de derde generatie vliegen rond de uitzetplekken.” De Macrolophus is om de tien paden uitgezet. Tot nu toe werden ze alleen op die plekken bijgevoerd. Vorige week is dat voor het eerst in hele paden gedaan. De inhoud van de kokers met voedsel wordt in een grote fles met gaatjes gedaan. Vanaf een snelrijdende buisrailkar wordt het voer over het gewas uit gestrooid.

Auteur: Gerard Boonekamp

Of registreer je om te kunnen reageren.