teeltgeluid

'Zetting extra prikkel geven door iets minder water te geven'

Jacco van den Ende in Bleiswijk is volop bezig om het laatste zetsel eraan te rijgen.

"Dat lijkt te lukken. Al hebben we een beetje last gehad van die warme dagen. Toen moest het gewas gaan zetten, maar hadden de planten genoeg aan zichzelf om die warmte door te komen. Daardoor is er een pauze in de zetting gekomen."

Koel houden

Met best warme nachten probeert hij volop te sturen om het zo koel mogelijk te houden. De luchtramen staan dan maximaal open om zoveel mogelijk koelte in de kas te krijgen. "De dagen worden wel korter, maar je je krijgt de kas toch zo weer op temperatuur." Er wordt een voornacht van 17 graden gehanteerd, en een dagtemperatuur van 21 graden.

Om de zetting een extra prikkel te geven, is de watergift wat terug gebracht. Sowieso moet het richting het einde van het jaar niet al te nat meer worden. De EC blijft redelijk constant.

Boterbloemluis direct aanpakken

Bij de plagen zijn tegen rupsen en luizen correcties uitgevoerd. Het is afhankelijk van de ontwikkeling in de komende periode of er nog een laatste keer tegen rupsen ingegrepen zal worden. "Af en toe zie je een boterbloemluis. Die moet je gewoon direct bestrijden. Je ziet wel parasitering, maar toch kun je boterbloemluis niet accepteren. Met mooi weer heb je daar direct zoveel schade van."

Spint kwam op tijdens de warme dagen, maar de aanwezige roofmijten wisten die weer goed te onderdrukken na afloop van het hete weer.

Qua trips is het rustig. "Je ziet regelmatig Orius in bloemetjes zitten. Ik verwacht dat die wel voldoende actief blijft tot het eind van het jaar."

Paprika's iets fijner

De kwaliteit van de paprika's is goed. Ze worden wel wat fijner met de warme dagen. "En het vraagt wat meer sorteerwerk. Je ziet een enkel brandplekje. Het is eigenlijk maar een speldenknopje, maar ook dat wordt niet geaccepteerd."

De prijzen voor rode paprika vallen Van den Ende niet mee, in vergelijking tot andere kleuren. "In het voorjaar was dat net andersom. Maar nu blijft geel beter op niveau, ondanks grotere aanvoeren."

Kop uit gewas

In week 37 zal begonnen worden om de kop uit het gewas te halen. Daarna wordt er nog een rondje getopt, om licht in het gewas te houden. "Want na het koppen gaan de zijtoppen altijd een spurtje nemen."

Of registreer je om te kunnen reageren.