teeltgeluid

'Wat meer tempo gehouden bij paprika'

Hoewel het gele paprika-ras Fabrice altijd geneigd is naar wat vegetatieve groei, vertoont het begin week 34 juist een beetje dunnere kop.

Marcel de Koning in Nootdorp heeft daar bewust op gestuurd. “Vorig jaar dreigde hij wat uit de pas te raken. Daarom hebben we nu wat meer tempo gehouden.” Hij hanteert een wat diepere voornacht van 17,5 graden Celsius.

Vanaf 01.00 uur wordt een nanacht van 19,5 graden aangehouden, om met zonop weer op de 21 graden dagtemperatuur te zitten. “We stoken in blokken, en niet in een geleidelijke lijn, om het gewas generatief te blijven benaderen.”

Wat fijnere sortering

Er hangt momenteel een groot zetsel. Vanwege mooi weer is de grofheid wat minder, met een vruchtgewicht rond de 175 gram. Ook bij collega’s hoort hij dat de vruchten nu wat fijner zijn.

De kwaliteit is goed. “Al was het in week 33 een beetje rommelig, omdat we toen net tussen twee zetsels in zaten, en vanwege het mooie weer.” Er is een enkel neusrotje te vinden, wat het sorteren even wat lastiger maakt. “Maar dat was niet te voorkomen met een paar dagen van 34 tot 35 graden, terwijl het gewas net kwetsbaar stond.”

Daksproeiers draaien volop

Op de middag mag het 25 tot 25 graden Celsius worden. Met opgegeven hoge buitentemperaturen midden week 34 zullen de luchtlijnen wel wat aangepast gaan worden. “Het is bijna september, maar je moet gewoon weer terug naar zomer-instellingen. Of we tegen instraling gaan schermen, moeten we nog even aankijken. Want de zon is nu toch minder scherp als midden in de zomer.” De daksproeiers draaien al wel volop. “We hebben toch water genoeg in het bassin. En met de daksproeiers aan gaat het vochtdeficit naar 7 of 8, waar dat anders naar de 11 zou gaan.”

Iets hogere EC

De EC in de mat zit rond de 3,7 en 3,8. “We telen met een iets hogere EC, om het gewas een beetje aan de generatieve kant te houden. Anders teel je vooral blad, en geen paprika’s.”

Veel vogels

Met plagen is het heel rustig. Er zitten veel vogels, die helpen de rupsen in toom te houden. “We blijven wel alert of we nog wat tegen luis moeten gaan doen. Er zitten een paar boterbloemluizen.” Dus misschien gaat er nog een keer Pirimor of Plenum ingezet worden.

Aan ziektes is er een beetje Fusarium waar te nemen.

Kop uit gewas

Nog één rondje oogsten, en dan gaat de kop uit het gewas. Tot nu toe vindt De Koning de productie niet verkeerd, die iets boven die van vorig jaar ligt. “We snijden ook nu nog meer dan een kilo per week. Dat is veel voor deze tijd van het jaar.”

De laatste weken zijn er veel paprika’s voor Japan klaar gemaakt. Het is alleen jammer dat de Japanse vraag dit jaar door buitenlandse concurrentie wat later op gang kwam dan gehoopt. “Je hebt toch een voldoende lange leveringsperiode nodig, als compensatie voor een wat fijner ‘Japan-ras’ dat niet de meeste kilo’s geeft.”

Of registreer je om te kunnen reageren.