teeltgeluid

'Elke week halen we nog jong blaadje uit de kop'

Erik Zwinkels van Zwinkels Tomaten in Naaldwijk is blij met de lichtrijke dagen in week 34, na een periode met onstabieler weer en een hoop vocht.

"Het gewas heeft de laatste dagen wat ingeboet aan kracht, en staat gemiddeld iets zwakker. Want planten knappen er niet van op als het vochtdeficiet, met regen en af en toe zon, van rond de 1 in de ochtend naar 6 of 7 in de middag schiet. De stengels zijn iets dunner, al valt het gewasvolume nog mee. Het is vooral dat de kracht op de tros die niet over houdt."

Trosbeugelen

Eind week 35 wordt een begin gemaakt met trosbeugelen van de Brioso. "Misschien straks achteraf een week te vroeg, maar we willen geen risico lopen. We gaan tot de kerst door met de teelt en willen de kwaliteit goed houden bij de vrij hoge stengeldichtheid. Daar komt nog een relatief hoge plantbelasting bij, van boven de 300 vruchten per vierkante meter."

Sinds enkele weken worden de trossen op 9 vruchten gesnoeid, in plaats van op 10. De tomaatjes zijn voor Brioso niet heel grof, met een gemiddeld vruchtgewicht van rond de 38 gram. "Het zou wat grover mogen zijn."

Extra blad uit kop

Bij het gewaswerk wordt elke week nog een jong blaadje uit de kop gehaald, om het gewas open te houden. "Zeker een ras als Brioso groeit makkelijk vol, in combinatie met onze vrij kleine stengelafstand. Enkele weken terug hebben we zelfs een extra blad uit de kop weggesneden om volheid van het gewas tegen te gaan. In de komende periode zal dat nog wel een aantal keer gaan gebeuren dat we een extra blad weghalen."

Om de planten te ontzien, stopt het gewaswerk op hete dagen net na de middag. Zodat draaien, en dieven niet op het warmste moment van de dag plaats vinden.

Knijpen op vocht

Temperatuur regelen is nu vooral een zaak van afluchten. Vanaf 1.30 uur wordt richting de 16 graden Celsius gelucht, wat om 3.00 uur bereikt wordt. Rond 5.30 uur gaat dat naar 15,5 graden en om 9.00 uur naar 20 of 20,5 graden. "Er stond nog een lichtverhoging van 3 graden op, maar die hebben we er met dit warme weer afgehaald."

Op vocht kunnen de luchtramen geknepen worden. Om 17.30 uur mag de windzijde op vocht dicht lopen en de ramen aan de luwe zijde naar een vlakke stand toe gaan. Aan de andere kant maakt de instelling dat ze op een voldoende hoge buiten-RV weer verder open gaan. "We proberen zo te zorgen dat het vocht weer terug komt, en dat we het gecreëerde vocht niet direct weer kwijt raken."

De EC is gedurende de wat mindere weersomstandigheden in de afgelopen periode opgelopen naar net boven de 5, maar zal naar verwachting met extra watervraag tijdens de huidige mooie dagen gaan afbouwen. Vanaf 8.30 uur wordt begonnen met twee beurten van 300 cc., waarna vanaf 10.00 uur op straling beurten van 220 cc. volgen bij iedere 70 Joules. Het laatste uur van de dag gaat dat naar 150 cc. op 120 Joules.

Rupsen

Bij de plagen begint Zwinkels een enkel rupsje te vinden, zodat hij in week 35 een correctie toe zal moeten passen. Wittevlieg is nog onder controle, maar neemt wel toe, ondanks dat Macrolophus redelijk goed aanwezig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.