teeltgeluid

'Aangieten tegen Pythium effectief'

De derde komkommerteelt bij Albert Kosdi in het Gelderse Oosterhout is goed door de periode met hete dagen heen gekomen. "Nu scherm ik helemaal niet meer. Wel gaan de daksproeiers nog aan als de kastemperatuur boven de 27 graden komt."

Nu de nachten toch wat af beginnen te koelen en langer worden, zorgt Kosdi dat de temperatuur - na een nacht op 18 graden Celsius - bij zonop weer op 20 graden zit. "Ik wil niet te diep gaan met de nachttemperatuur, omdat het anders snel te vochtig wordt in de kas. Met de etmaaltemperatuur wil ik ook goed in de 21 graden blijven."

Overdag staat de temperatuur op 20 graden. Een graad daarboven wordt gelucht, met vanaf eind van de morgen een lichtverhoging van 3 graden. Het wordt dan 26 of 27 graden in de kas.

Geen druppelbeurten meer in nacht

De watergift wordt richting de herfst al wat afgebouwd. "'s Nachts wil ik geen water meer geven. Ook op de dag zijn we al wat teruggegaan. Je hebt geen wind en het wordt toch wat vochtiger. Het temperatuurverschil tussen buiten en binnen wordt overdag steeds kleiner." Meestal wordt rond 8.00 begonnen en vindt de laatste druppelbeurt tussen 18.30 en 19.00 uur plaats.

Kosdi is net overgeschakeld van om de 45 Joules watergeven in plaats van om de 35 Joules. "Je zit toch al snel aan de 40 tot 45% drain. Dat vindt ik meer dan genoeg. De planten zijn gewend om te verdampen."

Vrij van Pythium

Deze teelt heeft hij geen Pythium-planten kunnen vinden. Daar is ook het nodige aan gedaan. "Direct na het planten hebben we alle planten aangegoten met Previcur. Daar had ik in de tweede teelt ook al goede resultaten mee. Ik ga dat volgend jaar zeker opnieuw doen in die twee teelten." Verder heeft hij enkele besmette matten uit de tweede teelt eruit gegooid en daar de druppelaars vernieuwd.

Wittevlieg alleen op vangplaten

Bij de plagen is in het gewas nog geen wittevlieg waar te nemen, al zijn er op vangplanten en op linten langs de gevel wel wat te vinden. Een paar spintplekken zijn beheersbaar te houden door daar pleksgewijs extra roofmijten uit te zetten. "We hebben wel een keer Floramite meegenomen toen we een meeldauwbestrijding met Rocket hebben uitgevoerd. Er worden voorlopig nog goede weersomstandigheden voorspeld, maar mochten die later minder gaan worden dan houdt hij in de gaten of er dan nog een keer met Luna gespoten moet worden.

Er zit wat meeldauw, maar dat blijft binnen de perken. "Al moet je er wel waakzaam op blijven. Het is zomers droog geweest en we luchten nu veel."

Blaadje weghalen

Ondanks het mooie weer haalt hij nog elke week een blaadje uit het gewas, om het open te houden. "Nu kan het nog. We gaan er nog een of twee weken mee door."

Het gewas van de getopte Kurios blijft mooi open. Bij de laatste van drie kort opeenvolgende plantingen, op 29 juli, is hij volop van de ranken aan het snijden. "De kwaliteit is subliem en de prijzen zijn ook goed."

Elke week wordt een rondje gewaswerk uitgevoerd. In de vroegste planting worden ranken naar beneden getrokken en getopt. In die afdeling staat Roxanne, die met zijn wat slierteriger gewas makkelijker wat langere ranken geeft.

Aanbouw

"Bij dat gedeelte van de kas zijn we ook bezig met een aanbouw van 5.000 vierkante meter. De zijgevel gaat eruit, en er komt een gebruikte kas tegenaan. Het is redelijk simpel tegen de bestaande kas aanplakken. Er zijn geen extra voorzieningen voor energie of het watergeefsysteem nodig."

Of registreer je om te kunnen reageren.