teeltgeluid

'Misschien laat ik matten onbehandeld liggen'

In week 35 is de kop uit het vleestomatengewas gehaald bij Wim Hooymans in Pijnacker.

Het blijft afwachten of dit moment van koppen straks voor de prijzen in november de beste keus is geweest. Maar uitstellen was geen optie. "De gewaslengte van het ras Ducovery bleek groter dan de prognose. En elke week dat je de kop er eerder uit haalt, scheelt weer 25 tot 30 centimeter. Want je wilt niet dat straks nog een keer extra arbeid kwijt bent omdat je moet overknopen om makkelijk bij de tomaten te kunnen."

Volgens de informatie kon driekwart meter behanglengte verwacht worden, maar dat bleek in de praktijk anderhalve meter te worden. "Dat gaf extra werk. Mijn kas is ook niet zo hoog, met draden op 3,75 meter. In het voorjaar hangen de vleestomaten dan wat lager, zodat er wel eens een tros tegen een beugel hangt. In combinatie met tomaten die iets losser zitten bij dit ras, rolde er wel eens een tomaat af."

Laatste activiteit hommels

De vruchtbelasting ligt nu op 60 tot 65 tomaten per vierkante meter. "Vanaf week 37 verwacht ik nog 15 kilo te kunnen plukken." De hommels zitten er nog een week langer dan het moment van koppen in, om nog zoveel mogelijk trossen te laten zetten.

Goed door warmte gekomen

Het gewas staat er goed bij, de laatste zetting in week 36 loopt lekker, en de kwaliteit van de vruchten is ook goed. De afgelopen hete periode heeft het gewas ook goed doorstaan. "Het was een voordeel dat ik toen wat meer gewas had staan. Dan vang je dat hete weer makkelijker op dan met een schraal generatief gewas."

Open gewas

Tot week 36 is doorgegaan met het om de 14 dagen weghalen van een kopblaadje, om het gewas open te houden. "Achteraf had ik eigenlijk ook een hoekje moeten proberen met het elke week weghalen van een blaadje. Dat kost nauwelijks extra arbeid. Kijken of je dan een nog iets beter open gewas krijgt, of dat het te veel wordt en nadelig werkt. Al zal het naar het najaar toe waarschijnlijk alleen maar een voordeel zijn." Het zal dus tot volgend jaar moeten wachten om een proefje met frequenter weghalen van een kopblaadje uit te voeren.

Behoorlijk luchten

Hooymans streeft er naar om richting de 26 of 27 graden Celsius te gaan op een zonnige dag. "Daar mag ik wat voor knijpen." Uiteraard wordt voor gewaakt dat het met hoge buitentemperaturen niet te warm in de kas gaat worden op het eind van de middag. Daarvoor wordt ook rekening gehouden met de registratie van de aanwezige planttemperatuurmeter.

In de voor- en nanacht wordt behoorlijk gelucht, waarbij warme nachten het desondanks lastig maken om de streefwaarden van 15 tot 16 graden te halen. Vanaf 01.00 uur gaan de temperaturen richting 17 of 18 graden Celsius. Daarna probeert hij rond de 20 tot 21 graden te blijven, om in de loop van de dag de temperatuur op te laten lopen.

Correctie op drain

Met zonnig weer wordt gestreefd naar 4 tot 4,5 EC in de mat. De watergift op instraling wordt mede gecorrigeerd op de hoeveelheid drain, wat het drainpercentage stabiliseert. Die drain wordt geregistreerd bij enkele matten op twee plekken in de kas. "Met somber weer vind ik 5 tot 10% drain niet erg, maar bij zonnig weer wil ik 25 tot 30% zien.

Meeldauwtolerantie

Tegen ziektes en plagen zijn slechts minimaal correcties nodig geweest. Onder andere een keer tegen rupsen. "Er zat een enkel vraatje in, al stelde dat niet veel voor." Het helpt ook dat Ducovery over tolerantie tegen meeldauw beschikt. "We hebben niet gezwaveld. Alleen is er een keer een behandeling met Luna uitgevoerd, die ook een nevenwerking heeft tegen meeldauw."

Weerstand verhogen

De overmatige wortelgroei is niet uitgebreid. Toegevoegde biologische weerstandverhogende middelen dragen daar aan bij. Ik ben er nog niet 100% zeker van, en wil eerst nog meer ervaringen horen, maar ik denk er wel over om de substraatmatten onbehandeld te laten liggen. Zodat de nuttige biologie in de mat in stand blijft. Dat moet kunnen. Er staat nu een gezond gewas. Als je problemen met bijvoorbeeld Phythophtora zou hebben, dan zou je andere afwegingen gaan maken." Als de matten blijven liggen, dan wordt wel het folie vernieuwd en alle groene delen goed opgeruimd.

Onder schoonmaken

Bij het gewaswerk wordt de onderkant nog een keer nagelopen, om onderdiefjes weg te halen en trosjes die straks problemen met Botrytis zouden kunnen gaan geven. Tijdens deze hygiëne-maatregel worden tegelijkertijd ook afgevallen tomaatjes van de grond opgeraapt.

Of registreer je om te kunnen reageren.