teeltgeluid

1 reactie

'We zitten nu in een piek, maar straks komt er weinig paprika meer'

"Het gewas is lang regelmatig geweest maar nu toch hozerig geworden. Dat is landelijk zo. Het is dan moeilijk om hem weer vlak te krijgen. In die paar donkere weken is er nauwelijks zetting geweest en toen het licht werd kwamen er ineens 15 stuks per vierkante meter aan. We zitten deze weken in een oogstpiek, maar daarna komt er een week van 0,5 kilo", zegt Kevin Kleyweg van Kwekerij De 3-Hoek in Hoek van Holland.

"Door de hitte van week 29 zijn er wat vruchtjes in de kop verbrand en vind je een enkele volwassen vrucht met verbrande schouders, maar het valt allemaal erg mee", zegt Kevin Kleyweg van Kwekerij De 3-Hoek in Hoek van Holland. Hoewel het bedrijf dicht bij de kust ligt, was het op woensdag 20 juli de warmste plek van Nederland. "In de kas werd het 32,5 graden. Maar we willen niet schermen want dat gaat ten koste van de snelheid, de afkleuring en de productie." Het gewas (ras Maranello, 3 stengelsysteem) had het wel zwaar. "Aan het eind van de dag was de kop wat flauwig, ook in de dagen erna toen het erg zonnig was. Maar vanaf het weekend gaat het beter en nu de nachten weer koeler zijn begint het gewas weer helemaal fris aan de dag."

Hoge piek, diep dal

De 6 warme dagen werden vooraf gegaan door een wisselvallige periode met uitzonderlijk donker weer. "Het gewas is lang regelmatig geweest maar nu toch hozerig geworden. Dat is landelijk zo. Het is dan moeilijk om hem weer vlak te krijgen. In die paar donkere weken is er nauwelijks zetting geweest en toen het licht werd kwamen er ineens 15 stuks per vierkante meter aan. We zitten deze week in een oogstpiek van 1,7 kilo per vierkante meter en in week 31 is de productie ook nog hoog, maar daarna komt er een week van 0,5 kilo." Voor het plukken van al die paprika's schakelt Kleyweg geen scholieren in. "Met deze hoeveelheden is een pad van 130 meter uitzichtloos. In de kas raken ze helemaal verloren. In de schuur helpen er wel twee bij het sorteren. Dat is veel gezelliger voor hen." In de weken na weinig zetting was er meer topgroei te zien, maar de frequentie van toppen en draaien is eens in de 14 dagen gebleven. Nu worden wel meteen de verbrande vruchten meegenomen.

Hitte goed doorstaan

Tijdens de hete periode kwam de etmaaltemperatuur een keer op 25,5 graden uit. Om het zo koel mogelijk te houden staat de ventilatietemperatuur overdag op 23 graden met twee verlagingen: -1,2 graden op straling (400-800 W/m2) en -4 graden op de buitentemperatuur (16-22 graden). "Zo gaat het lucht in de ochtend wijd open en kan je het een uurtje langer koel houden in de kas." Begin vorige week was het al weer 22,4 graden, het gewenste niveau.
Op de heetste dagen werd 9 liter per vierkante meter water gegeven, bij elke 80 Joules een beurt. "Er wordt dan best vaak met de hand bij geregeld. We hebben twee continue ec-meters in de mat en de drain. Als de ec dreigt op te lopen wordt de druppel-ec verlaagd van 2,5 naar 2,3 of maken we de beurten langer." Het druppelen begint op warme dagen na de eerste 90 Joules en stopt ongeveer 2,5 uur voor zonsondergang. In de nacht daalt het watergehalte in de mat met 6 tot 8 procent.

Orius heeft gewonnen

Het gewas is nog gezond. Maar hier en daar is er al wel een plant uitgevallen, vooral door Fusarium. "Dat komt doordat we al heel vroeg veel vragen van de plant. Een enkele plant gaat dan over de kop, nu hooguit 0,2% van het totaal. Dat hoort er gewoon bij als je hoog wilt komen in productie. Als alle planten aan het eind van de teelt er nog mooi uitzien, heb je wat laten liggen." Qua biologie ziet het er erg goed uit. "Orius kwam eerst moeilijk op gang, maar nu barst het ervan. Vanaf begin juli begonnen we ze serieus terug te vinden. Je ziet nauwelijks meer trips." Spint wordt netjes in bedwang gehouden door de roofmijten en rupsen zijn ook geen probleem meer sinds een keer is gecorrigeerd met Steward.

AUTEUR GERARD BOONEKAMP

Foto

  • "Met zulke hoeveelheden paprika's is een pad van 130 meter eindeloos voor scholieren. Ze werken gezellig aan de sorteermachine." Foto Gerard Boonekamp

    "Met zulke hoeveelheden paprika's is een pad van 130 meter eindeloos voor scholieren. Ze werken gezellig aan de sorteermachine." Foto Gerard Boonekamp

Eén reactie

  • buffelende tuinder

    Ik vond het vorige keer dat je schreef al een vreemd verhaal met de regelmaat die er in zat. Die ging er toen begin juni al uit. Reken maar eens terug

Of registreer je om te kunnen reageren.