teeltgeluid

'Diffuse coating verwijderd vanwege gewasgroei'

Het gewas van de rode paprika op de hoofdlocatie van 4Evergreen in Steenbergen vertoont begin week 32 nog veel groei.

"Afgelopen week werd het al wel wat minder, maar zeker twee weken geleden hadden we een hoop groei als reactie op het warme weer en de hoge vochtigheid", constateert teeltverantwoordelijke Sebastiaan Vermeulen. "We hadden toen ook een niet al te hoge plantbelasting. Dan groeit het ook makkelijker."

In week 31 vond hij het gewas nog steeds wat te vegetatief staan. "Maar deze week hebben we hem weer in balans kunnen krijgen. Het gewas zit tegen zetting aan. Het gaat de goede kant op."

De vruchten zijn nog steeds heel grof, met een goede kwaliteit. "Al zie je rond deze tijd wel eens een brandplekje."

Koelen lastig

Vermeulen probeert de kastemperatuur 's avonds even af te laten koelen naar 17 graden Celsius, maar dat wordt niet altijd gehaald met de warme weersomstandigheden. Net na middernacht wordt weer opgebouwd naar 20 graden, om dan naar de dagtemperatuur van 21 graden Celsius te gaan die daarna aangehouden blijft.

Door de instraling van de zon loopt de temperatuur in de middag op naar 25 of 26 graden Celsius, als deze in de hand te houden valt. Soms kan het ook 27 of 28 graden worden. De etmaaltemperatuur komt rond de 22,5 graden uit.

Op lichte momenten met een instraling boven de 700 Watt gaat het schermdoek overdag nog regelmatig een paar uurtjes dicht. "Er zit boven de rode paprika geen coating op het dek, dus moet je voorzichtig blijven."

Interen mat

Met watergeven is de EC stabiel. Met een drainpercentage rond de 25 procent blijven de waardes mooi in balans. "We proberen rond de 8 procent intering te hebben, dus we stoppen niet al te laat met watergeven. Dat betekent meestal rond 18.00 uur de laatste druppelbeurt. Op een donkere dag is dat iets eerder."

Diffuse coating verwijderd

"Bij de oranje paprika hebben we echt heel veel groei gehad. Dat viel op, hoewel we al wisten dat dit ging gebeuren. We hebben daarom de diffuse coating van het dek af gehaald. Het gewas stond zo vol, dat dit wel kon." De kwaliteit van de oranje paprika's is ontzettend goed, waarbij de vruchten ook mooi grof zijn.

Boven de gele paprika zit de diffuse coating nog op het kasdek. Qua kilo's loopt de productie goed. "We hebben wel wat kopscheuren gehad met dat warme weer. Ik denk dat gele paprika daar iets gevoeliger voor is, misschien door wat meer worteldruk."

Doordat er veel gesneden kon worden, is het de afgelopen periode druk geweest met werk. "Maar met het gewaswerk zijn we toch weer helemaal aan."

Rupsen

Het gewas heeft even een goede aanval van rupsen gehad. "Daar zijn we nu weer doorheen. Het was gelukkig één grote vlucht, met allemaal rupsen van dezelfde maat. Daardoor waren ze makkelijk te bestrijden."

Daarnaast is een beetje boterbloemluis aangetroffen, zodat een correctie noodzakelijk was. "Maar verder is het rustig. De paar spintplekjes zijn goed onder controle gebleven."

Of registreer je om te kunnen reageren.