teeltgeluid

laatste update:1 sep 2016

'Aubergines kunnen hitte doorstaan'

Peter de Jong in Dinteloord heeft het gevoel dat zijn aubergine-gewas de voorspelde heel hete dagen (midden week 34) wel aan kan.

"Vorige week hebben we ook best al wel een aantal mooie dagen gehad. Al had je er toen nog wel koelere nachten bij. Maar vaak zie je dat hitte-dagen, als het eenmaal half augustus is geweest, wel meevallen. Dan vlakt het in de avond weer snel af."

Kortere beurtjes

De planten van de Kylie staan er goed bij, al zijn er bepaalde hoeken die vanwege Mucor wat meer uit balans zijn geraakt. "En achteraf hebben we tijdens de warme periode rond half juli te weinig water gegeven. Daarna zijn we kortere beurtjes gaan geven, waardoor je het gewas weer naar je toe ziet komen. Het blijkt toch gevaarlijk om lange druppelbeurten te geven op een 10 centimeter hoge mat. Dan wordt de toplaag snel te droog."

Vocht sparen

Na een voornacht van 17 graden Celsius en een nanacht van 18 graden, wordt 21 graden gestookt. De luchtlijn staat daar net boven. Aan het eind van de dag mag de temperatuur oplopen tot 30 of 31 graden Celsius. Of dat een graad meer of minder is, hangt ook af van de behoefte om vocht te sparen.

Vruchten blijven grof

De plantbelasting ligt op 18 vruchten per vierkante meter. "Veel hoger wil je ook niet, want in de komende periode wordt het alleen maar trager." Het hele jaar door zijn de vruchten al grof, en dat blijft zo. "Dat is gunstig voor de arbeid. Rond deze tijd maakt het voor de prijs vaak niet meer uit of ze wat grover of fijner zijn. Dat is een voordeel." Vanwege het vlot grof worden lukt het nog niet om de oogstfrequentie op te rekken. "Naar één keer per week toe, zoals bij sommige collega's, dat lukt hier nog niet."

Het is belangrijk om het gewas voldoende open te houden. Daarom wordt er tijdens de gewaswerkzaaamheden een extra blaadje uit gehaald.

Rupsen hardnekkig

Bij de plaagbeheersing blijven rupsen een probleem vormen. Iedere drie tot vier weken moet er wat tegen gedaan worden. "En in week 33 hadden we een luizen-explosie. Dat ging ineens heel hard. Daar stond ik van te kijken. We hebben toen een keer Plenum gedruppeld."

Of registreer je om te kunnen reageren.