teeltgeluid

'Klaar om extra vruchten mee te pakken'

Het wisselende weer en het weinige licht in de afgelopen weken maken dat de plantbelasting vrij laag is in het paprikagewas van Jacco van den Ende in Bleiswijk. De productie is er ook wat hozeriger door geworden.

"Normaal zie je een zetsel langer doorgaan. Nu stopt het eerder. Je merkt het ook aan de herzetting. Er moet eerst wat van af voordat hij daar weer aan gaat denken. Het wordt tijd dat het echt zomer gaat worden. Maar voorlopig blijven we nog op zoek naar de eerste dag dat er geen druppel regen valt." Collega's kampen met hetzelfde, wat ook terug is te zien in een gunstiger prijsvorming.

Het gewas staat goed in balans. "Hij staat er helemaal klaar voor om extra vruchten mee te pakken als er meer licht zou komen. En in mijn ogen is het ook klaar om zomerse warmte aan te kunnen. Al heeft het gewas daar nu nog weinig van gehad. We zullen de planten dan wel wat met het scherm moeten helpen om ze te laten wennen."

De kwaliteit van zowel de Maranello als de Nesbitt is erg goed. "De paprika's zijn wat zwaarder dan we verwachten. Maar door die lagere plantbelasting pakt hij een paar grammetjes meer in zijn vruchten."

Temperatuur

Met de temperatuur wil Van den Ende net voor zonop op de dagtemperatuur van 21 graden Celsius zijn. De luchtlijn zit daar 0,7 graden boven. De temperatuur loopt dan door, totdat die met de buitentemperatuur weer mee afkoelt. Rond middernacht gaan we dan weer rustig richting de 21 graden opbouwen."

Er staat ook nog een voornacht van 17 graden Celsius ingesteld, maar die wordt vanwege de warme nachten niet meer gerealiseerd.

Handmatig bijsturen

Met het wisselvallige weer is de klimaatregeling helemaal aan de computer overlaten er sowieso niet bij. Het vraagt veel handmatig bijsturen. "Kijken wat de klimaatcomputer berekent en daar op reageren. Tijdens een donkere dag wil je het gewas extra stimuleren. En als de zon tussen de wlken door komt, is het direct weer knap warm. Een volgende dag zit je met de luchtlijn te vogelen omdat het hard waait. Het is dan finetunen. Je wilt niet dat het te warm wordt in de kas, maar ook niet dat er regen naar binnen waait."

Biologie in evenwicht

Wat biologie betreft, heerst er een goed evenwicht. "Maar het heeft wel lang geduurd voordat de Orius goed op kwam zetten en de trips onder de knie kreeg. Maar nu staat het er, en kan het wel wat hebben. Tegen spint zie je overal de Phytoseiulus zitten, waar de Montdorensis nog bij komt. Luis en rups vormen geen probleem, maar die moet je nu wel goed in de gaten houden."

Waterzuivering

Het gewaswerk van toppen en indraaien zit in een normaal ritme. "Je hoeft er niet in te strepen of er korter op te zitten."

Iets heel anders wat extra aandacht vraagt is de komende verplichte waterzuivering. "We zijn daar in een collectief naar aan het kijken." Er zij correctiemiddelen waarvoor het begint te dringen om maatregelen te treffen. "Je moet en wilt er wat aan doen, maar je kunt nog weinig concrete stappen zetten. Er is nog niets bekend over goedgekeurde installaties."

Of registreer je om te kunnen reageren.