teeltgeluid

'Je ziet nu weer spontanere groei'

Het auberginegewas bij Peter de Jong in Dinteloord groeit goed. Wel ligt er een moeilijker periode achter de rug, vanwege een te hoge plantbelasting in combinatie met donker weer. "En je wilt dan ondanks dat donkere weer toch tempo houden om ze er af te krijgen."

Inmiddels is de plantbelasting afgenomen, en is er weer spontanere groei te zien. Het is te merken dat er tijdens het draaien iets meer blaadjes weggenomen worden. Ook de grofheid van de vruchten is terug gekomen. "Drie weken terug waren de vruchten van de Kylie gemiddeld 30 gram fijner vanwege de hoge plantbelasting." waar in het voorjaar een wat fijnere sortering vaak de voorkeur heeft, is in de zomer een grovere aubergine gewenst met oog op een betere prijsvorming.

Rond langste dag

Er wordt overdag 21 graden Celsius gestookt en een voornacht aangehouden van 17 graden. Vanaf middernacht wordt weer opgebouwd richting de dagtemperatuur, die rond 6.00 uur wordt bereikt.

Met watergeven is het goed opletten met regenachtig weer. "Maar het is rond de langste dag. Dus hij heeft zijn water wel nodig. En als aan het eind van een donkere dag het zonnetje nog even goed door komt, heb toch ook al gauw weer 1.000 Joules te pakken."

Rupsen onder controle houden

Bij de plagen vormen rupsen het grootste probleem. Ongeveer een maand geleden is er een keer tegen gespoten, en dat zal op korte termijn nog een keer herhaald gaan worden. "Je pakt nooit de laatste rups. En als je ze eenmaal hebt, kom je er niet meer vanaf."

Er is enkele weken geleden ook tegen luis gedruppeld. Verder is het vrij rustig met plaaginsecten.

Alert op schimmels

Met de langste dag achter de rug, is extra alertheid op schimmelziektes nodig. Zeker bij donkere weersomstandigheden. "Af en toe zie je al een Mucortje. We hebben ook het idee dat Kylie daar ietsje gevoeliger voor is." Dat het nu vochtiger is, maakt het wel makkelijker om luchtiger te telen. "Een maand geleden zakte het vocht nog heel snel weg als je wilde luchten."

Of registreer je om te kunnen reageren.