teeltgeluid

'We vonden half april al bontvirus'

Op 21 en 26 mei heeft Erwin van Mierlo van het komkommerbedrijf Ploegdonk in Someren de teelt gewisseld in de kas met de traditionele teelt (5 ha). Het ras Proloog is vervangen voor het ras Bonifacio van Rijk Zwaan. De hogedraadteelt blijft volgens de planning tot begin augustus staan.

We hebben in de eerste teelt al vroeg bontvirus gevonden dus we willen met het virusresistente ras Bonifacio de risico's verkleinen. Vorig jaar zijn er in Drenthe redelijke ervaringen opgedaan met dit nieuwe ras. Half april werd op vier plekken een paar planten met bontvirus aangetroffen. Daaromheen zijn 2 tralies planten verwijderd, er kwamen nieuwe substraatmatten en nieuwe stekers en de gewasdraden werden afgebrand. We hebben het zo aardig weten in te dammen.

Vanwege het virus is de teeltwisseling ook iets naar voren gehaald. Begin vorige week stond het jonge gewas er goed bij. Hij is snel goed ingeworteld en hij groeit ook lekker. Alleen is er ineens dramatisch weinig licht. Hij laat een wat moeizame vruchtaanleg zien. De eerste bloei was net te zien. Het snijden van de eerste vruchten verwacht ik op 7 of 8 juni, zeker 18 dagen na het planten. Dat is iets trager dan ik gewend ben bij andere rassen. Vanaf de vijfde oksel worden tot aan de draad maar twee oksels leeg gehaald, waarschijnlijk nummer 11 en 16. In de overige oksels wordt 1 vrucht toegelaten. Deze teelt gaat er 12 augustus weer uit, dus we oogsten maar 8 weken.

Meer plagen overgebleven

Van de vorige teelt is toch meer wittevlieg en trips overgebleven dan verwacht. Je denkt dat het aardig schoon is maar dat valt meestal tegen. En in de zomer neemt de plaagdruk eerder toe. We hebben daarom meteen aan 1 op de 3 planten een zakje met swirskii gehangen, en als het moet doen we dat nog een keer.  Encarsia wist de wittevlieg het hele voorjaar onder controle te houden, maar nu is dat nog maar de vraag. Eventueel gaan we spuiten met middelen op lijmbasis waardoor de vleugels van de wittevlieg aan elkaar plakken. Spint lijkt wat rustiger te zijn, maar ook daar strooien we eventueel nog roofmijten voor uit.

Lange hogedraadteelt

Volgens de planning blijft de hogedraadteelt (ras Topspin van Enza) tot begin augustus staan, 3 tot 4 weken langer dan normaal. Dat gaat best goed. We zijn al eens tot begin september en zelfs half oktober doorgegaan, maar dat laatste was echt te lang. Door begin augustus te wisselen kan de laatste teelt een traditionele zijn. Dat scheelt veel arbeid. De productie van de hogedraadteelt loopt iets voor op vorig jaar. Het gewas stond er begin vorige week redelijk bij. We hebben twee weken een wat zwakker gewas gehad. Door de zware plantbelasting en hoge etmaaltemperaturen ging je meer vruchtafstoting zien. Maar nu gaat het weer de goede kant op. Doordat de productie lager is zie je het gewas bovenin sterker worden, maar de verschillen tussen de planten worden ook groter naarmate ze ouder worden.
Het gewas is al drie keer getopt. De laatste keer topten we omdat de vruchten te laag kwamen te hangen. Maar achteraf gezien hebben een keer teveel getopt. De plant moet steeds opnieuw beginnen waardoor hij moeite heeft voldoende blad af te splitsen. Nu mag de kop doorgroeien tot 17 dagen voor het einde van de teelt.

Mycosjaar

In de hogedraadteelt  komt,  net als in de oude traditionele teelt, wat mycosphorella voor.  Maar het valt bij ons vooralsnog  mee, misschien ook omdat we al het  blad wat we eraf halen uit de kas verwijderen. Dit jaar is wel veel meer een mycosjaar dan 2015. Het is nu veel langer koud geweest. We hebben tot begin mei geschermd. Bovendien zetten we steeds meer meeldauwtolerante rassen waardoor we minder spuiten en de mycosdruk hoger kan oplopen. Qua plagen is spint de lastigste in de hogedraadteelt bij ons. We hebben al veel moeten doen tegen spint: volvelds roofmijten uitzetten plus pleksgewijs extra kokers. En in haarden plukken we de planten helemaal kaal en spuiten een keer voor we weer spintroofmijten uitstrooien. Als je het blad met de spint niet weghaalt krijgen de roofmijten de spint niet onder controle.

Of registreer je om te kunnen reageren.