teeltgeluid

'Hopelijk niet te warm tijdens Ramadan'

In week 24 is Arnoud Paul in Nieuwerkerk aan de IJssel het komkommergewas aan het schoon snijden.

Op 21 juni hoopt hij de tweede teelt te gaan planten. Omdat hij een paar planten met bontvirus heeft gevonden, zal het ras voor de komende teelt Bonifacio met virusresistentie worden. Zonder die aantasting zou hij overigens ook al in overweging hebben genomen of hij dit ras zou zetten in plaats van bijvoorbeeld Laureen.

Tijdens de teeltwisseling probeert hij zo schoon mogelijk te werken, onder andere door de gewasdraden heel goed schoon te maken.

Goed uitsorteren

Op het eind van deze eerste teelt konden de hele tijd voor een groot deel 40ers gesneden blijven worden. "Zo'n laatste deel van de teelt vraagt altijd wel een beetje goed uitsorteren." De laatste paar weken is er niet zo veel meer gedaan aan gewaswerk. Dat zouden kosten zijn geweest die geen rendement meer opleveren.

Veel biologie uitgezet

De biologie heeft het goed gedaan. Er zat spint, maar de natuurlijke vijanden hebben die weer helemaal onder controle gekregen. "We hebben een poosje veel uitgezet. Maar als er tien tot vijftien roofmijten op een blad lopen, dan heeft nog extra uitzetten geen zin meer."

Niet extra warm maken

Met mooi weer in week 23 zijn etmaaltemperaturen van 23 tot 23,5 graden Celsius aangehouden. Ondanks het doel om er nog zoveel mogelijk komkommers af te halen voordat het gewas wordt geruimd, zijn niet nog hogere temperaturen getolereerd. "Ik hoef het niet extra warm te maken. Dat zou de kwaliteit niet te goede komen, denk ik."

Er stond overdag 21 graden Celsius ingesteld, met 18,5 graden in de nacht. Met mooi weer daarna was het de hele dag 27 graden in de kas, om 's nachts naar 18,5 of 19 graden terug te gaan. "De instellingen stonden nog hetzelfde, maar je realiseert met andere weersomstandigheden hele andere waarden."

De watergift op de puimsteen staat ingesteld op een beurtje per 60 Joules.

Niet te warm in kas voor personeel

De hoop is dat het niet te warm zal zijn tijdens het slopen van het gewas. "Met oog op de Ramadan hoop ik dat het een beetje mee zit voor de mensen. Want het is niet prettig als je niet mag eten en drinken, en je moet in een kas van 25 graden Celsius werken."

Of registreer je om te kunnen reageren.