teeltgeluid

'De productie komt dit jaar veel regelmatiger'

"Het gewas staat lekker in balans en de zetting is mooi regelmatig op 6 tot 7 stuks per vierkante meter per week", zegt Kevin Kleyweg van Kwekerij De 3-Hoek in Hoek van Holland. Het gewas rode paprika (ras Maranello) is op 16 oktober gezaaid en begin december geplant in een traditioneel 3 stengelsysteem.

De productie gaat erg vlot en komt veel regelmatiger dan vorig jaar. In week 20 en 21 haalden we 1,4 en 1,5 kilo per vierkante meter. In week 22 wordt dat waarschijnlijk 1,0 kilo. Vorig jaar had je pieken van 2 kilo, gevolgd door dalen van 0,5 kilo. Qua prijzen hadden we een goed jaar, maar voor het gewas is de regelmaat beter. De totale productie tot en met week 21 ligt boven 11 kilo per vierkante meter, ongeveer gelijk aan vorig jaar. De kwaliteit is uitstekend. We hebben minder dan 1 procent als klasse 2 uit gesorteerd.

Hoog tempo

Vanaf het begin houden we een hoog tempo aan. Het streven is nu een etmaaltemperatuur van minimaal 22 graden te halen en op dagen van 2500 Joules instraling mag dat maximaal 23 graden zijn. De voornacht staat op 19 graden. Vanaf middernacht stookt hij langzaam op naar 21 graden bij zonsopgang. Een van de twee schermen gaat 's nachts nog wel eens dicht als er hoge buisvraag is. Overdag staat de ventilatietemperatuur op 23 graden met verschillende licht- en vochtinvloeden. Na 15 uur mag de temperatuur pieken naar maximaal 26 graden. Het gewas heeft generatiever gestaan maar het is nu naar mijn zin. Ondanks het tempo is hij groeizaam genoeg. We gaan al weer naar de langste dag dus groeizamer hoeft echt niet.

Grof ras, fijne vruchten

Gewaswerk zit er niet veel in. Je moet juist niet te veel toppen want dan wordt hij te schraal. Door het wisselende weer is de watergift iedere dag weer anders. Je moet op een donkere dag goed opletten dat je niet te veel geeft. Op mooie dagen krijgt het gewas bij iedere 85 Joules een druppelbeurt, eerst grote en later op de dag steeds kleiner.
Door het hoge tempo houden we fijnere vruchten. Dat is dit jaar een voordeel want fijne vruchten brengen meer op, vooral ook omdat er veel meer grove rassen zijn gezet. Maranello is het grofste ras rode paprika, maar het gemiddeld vruchtgewicht bij ons ligt onder 200 gram.

Droge wind, veel spint

In de gewasbescherming is vooral spint een probleem geweest. Hij heeft daarom een keer gefogt met Floramite. Er zaten behoorlijk veel roofmijten. Als je een blad omdraaide vond je er zo 10. Maar de spintpopulatie groeide veel harder met die droge wind. Trips zit voornamelijk nog een bepaalde hoek van de kas. Orius jaagt hem op dus we denken dat hij hem wel onder controle krijgt. Maar voor de zekerheid hebben we in week 20 plaatselijk nog 1 Orius per vierkante meter erbij gezet. In totaal hebben we er daar 3 per vierkante meter uitgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.