teeltgeluid

laatste update:17 mei 2016

'Tiksproeiers nu goed te gebruiken'

De groeikrachtige Fabrice staat bij Marcel de Koning in Nootdorp voldoende generatief.

"Vorig jaar hadden we nog minder ervaring met dit ras. Toen stond hij iets te vegetatief rond deze tijd." De raseigenschap zorgt er wel voor dat hij nog redelijk groei weet te houden ten opzichte van sommige collega's. De ervaring leert verder dat vrij dikke kop deels een raseigenschap is, en dus een minder sterke generatieve correctie vraagt dan op het eerste oog verwacht zou worden.

Koude nachten

De Koning zorgt dat de temperatuur een uur voor zonop al op de dagtemperatuur van 21,5 graden Celsius zit. Bij warme nachten kan dat met een half graadje lager. "Maar met koudere nachten, met meer uitstraling, blijk je meer temperatuur nodig te hebben." Als voornacht en nachttemperatuur worden 17 en 18 graden Celsius aangehouden.

Met de koude nachten komt het dubbele schermdoek nog goed van pas. Het gasverbruik is dan op hetzelfde gebruik te houden als tijdens ietsje minder koude nachten waarop er slechts een schermdoek dicht gaat. Dat laatste gebeurt als de buitentemperatuur in de nacht boven de 7 graden blijft en de buisvraag hoger is dan 48 graden Celsius. Het doek loopt nooit dicht voor 24.00 uur, dus niet tijdens de voornacht.

Tiksproeiers

Drie jaar geleden heeft hij tiksproeiers laten installeren. "Vorig jaar heb ik daar weinig gebruik van gemaakt, omdat het gewas toen te vegetatief stond. Maar nu kunnen we ze lekker gebruiken." Bij een oostenwind en buiten 14 graden Celsius, resulteert dat in de kas bijvoorbeeld in een temperatuur van 24 tot 25 graden met een vochtdeficiet van 7 tot 8.

Iets meer voeding

Met watergeven wordt 2,6 EC meegegeven. Er is nu net een lichtverlaging van 0,2 ingesteld. "Mijn ervaring is dat je iets meer voeding moet geven." De EC in de mat ligt rond 3,8. Het mag iets hoger zijn dan bij andere rassen. "Eerder heb ik zelfs even 3 tot 3,2 EC meegegeven, omdat hij wat te veel ging groeien."

Insectendicht voor Japan

De kwaliteit van de rode paprika's is goed. Het sorteergewicht begint iets te zakken, en ligt nu gemiddeld net onder de 200 gram. Daarmee zit er ook een deel 160 tot 180 gram bij, geschikt voor de export naar Japan waar hij zich onder andere op richt. Begin week 18 heeft hij de eerste dozen daarvoor in insectendichte netten verpakt. Het ras Fabrice zit qua sortering tussen de Maranello en Nagano in, waarbij de eerder beproefde Nagano met 150 tot 160 gram iets te fijn bleef.

Iets trager

Fabrice is iets trager dan de meeste andere rassen. "Daardoor vallen we in een gaatje, en oogsten we deze week (week 18) ongeveer een kilo. De week daarvoor was dat nog anderhalve kilo. De plantbelasting is nog vrij fors, met 37 tot 38 vruchten per vierkante meter. Maar vanwege de tragere start hebben we nog wel een kilo productie in te halen ten opzichte van de rest van de paprikatelers."

Het ras blijft ook rustig doorgaan qua zetting en uitgroei. Waar andere rassen makkelijker drie tot vier grove vruchten kunnen geven, en daarna stoppen met een zetsel, blijft Fabrice vaak rustig doorstapelen.

Orius moeizaam op gang

Bij de plagen is de trips eindelijk onder controle. "De Orius kwam dit jaar maar moeizaam op gang." Bij collega's hoorde hij vergelijkbare ervaringen. Voor de rest begint spint nu ook een beetje, en zijn er een paar rupsen waargenomen. "Rond deze tijd komt de hele dierentuin altijd weer op gang."

 

door Peter Visser

 

Lees alle teeltgeluiden van Marcel de Koning

 

Lees alle teeltgeluiden uit de kas

Of registreer je om te kunnen reageren.