teeltgeluid

'Goede ervaring met silicium tegen meeldauw'

Bij Albert Kosdi in het Gelderse Oosterhout is alles overgeplant, en is de tweede teelt van start gegaan.

Voor de spreiding is in drie gedeeltes gewisseld met telkens een week tussentijd, op de vrijdagen 22, 29 en 6 mei. Dat is nu te merken in de arbeid. "Voor het werk is het erg prettig." Hij kan in de opvolgende afdelingen steeds doorgaan met gewaswerkzaamheden, zoals koppen vastbinden en vruchtdunnen. Op buikhoogte is een blaadje weggehaald.

Snel in productie

Er is gekozen voor een getopte plant van het ras Kurios. "Die kwam heel snel in productie." Van de eerste planting wordt elke dag volop gesneden. Begin week 20 is ook de oogst van de tweede planting op gang gekomen. Het is een gewas dat makkelijk grovere komkommers geeft, met veel 40ers. De zetting gaat goed door.

Korte schakeling

De Kurios, die Kosdi dit jaar voor het eerst teelt, is kort geschakeld. "Tot nu toe vind ik dat niet erg. Omdat de teeltgoten vrij hoog hangen, is er niet zo veel lengte tot aan de draad. Dan zijn meer bladeren onder de draad een voordeel, en heb je extra stammers."

De bladeren zijn ondanks de getopte plant vrij groot. "Maar ze hebben nog niet de grootte van een niet-getopte plant, dus dat past goed bij onze 4 rijen per 8 meter, waardoor de planten korter op elkaar staan." Ook gunstig is dat de bladstand redelijk horizontaal is, zodat er goed zicht in het gewas is.

Vanaf het vijfde oksel is alles op één gezet. "Helaas zit er bovenin ook maar één vrucht per oksel. Ik had daar liever een dubbele gehad, om de ranken wat te remmen. Maar je weet toch niet hoe het gaat uitpakken. Tot nu toe komen de ranken er rustig uit, zodat de rankvruchten straks netjes achter elkaar lijken te gaan komen."

Terugkoelen

Tijdens de afgelopen warme zonnige dagen is flink gebruikt gemaakt van het 88 procent sluiten van het scherm, boven de 700 of 750 Watt instraling. Ook de daksproeiers stonden volop aan. "Om de etmaaltemperatuur te drukken, probeerden we naar 16 graden terug te koelen. Al lukte dat niet altijd met die warme nachten." Vanwege schraal weer met een lage rv, veel wind en een hoge uitstraling, gold die behoefte aan terugkoeling zeker voor de 'kale' kas met weinig gewas van de jongste planten.

Daksproeiers aan

Overdag wordt bij de klimaatinstellingen 21 graden Celsius aangehouden. Na de omslag naar kouder weer is de nachttemperatuur omhoog gebracht naar 18 graden. In die koudere periode is er soms ook nog sprake van flink hoge instraling, maar Kosdi wil vanwege de sterk wisselende weersomstandigheden toch niet meer schermen tegen de zon. "Na tien minuten is de zon soms al weer weg. De daksproeiers gaan nog wel aan bij 26 of 27 graden Celsius. Je kunt nu makkelijk klimaat maken in de kas."

De geluiden gaan dat Kurios als ras beter bestand zou zijn tegen zomerse omstandigheden. "Dat past wel bij onze wat oostelijkere ligging van het bedrijf, waardoor het hier warmer is dan dichter bij de kust."

Silicium

Bij de bemesting is de dosering silicium wat opgevoerd totdat hij rond de 0,6 blijft. "Voor de beheersing van meeldauw hebben we daar goede ervaring mee. 'Het wit' krijgt zo minder kans. We begonnen het wel iets aan de komkommers te zien. Daarom heb ik de hoeveelheid silicium toch weer wat verlaagd."

De EC die in de warme periode op 3,0 zat, is weer op 3,3 gebracht. Daar mag 0,5 af bij veel instraling. "Ik wil 3,1 tot 3,3 blijven meten, om in de ochtend en avond voldoende voeding te kunnen geven. De plant heeft veel nodig en eet het snel op." Opvallend is dat de pH met 6,7 tot 7 vrij hoog zit, ondanks de toediening van ammonium.

Plagen opgeruimd

Bij de start van de teelt is Vertimec toegepast, met een toevoeging van Hasten in de eerste ronde. Dit heeft onder andere de spint uit de eerste teelt goed opgeruimd. Twee weken na de Vertimec toepassing is swirskii uitgezet. Omdat uit de eerste teelt wat luis is overgehouden, is Admire toegepast. Vanwege de volledige drainrecycling is dit wettelijk toegestaan.

Alle planten zijn dit jaar voor het eerst preventief aangegoten met Previcur, vanwege de ervaren Pythium-gevoeligheid in voorgaande jaren.

Of registreer je om te kunnen reageren.