teeltgeluid

1 reactie

'Alles gereed maken om op de kar te gaan oogsten'

Het auberginegewas van Beyoncé op onderstam Emperador staat er bij Peter Boekestijn in De Lier in week 20 naar alle tevredenheid bij en het produceert volop.

Die beoogde gewasstand heeft echter wel de nodige inspanning gekost. Het stond een tijd lang te generatief.

"Het heeft zes tot zeven weken lang absoluut niet naar mijn zin gestaan. We hebben moeten vechten voor voldoende gewas. Dat is grotendeels opgelost met oogsten: heel frequent en soms met kleiner snijden. We zijn steeds twee keer per week de hele tuin rond gegaan. Soms zelfs 2,5 keer. En in een week dat ik echt groei wilde, zijn alle vruchten vanaf 200 gram eraf gehaald."

Het resultaat is een gewas dat nu weer op de zelfde manier groeit als vorig jaar. Wel net iets generatiever, maar dat was ook de bedoeling. Daarvoor is dit teeltseizoen bewust de overstap gemaakt van Maxifort naar Emperador als onderstam.

Snel naar voornacht

Twee uur voor zonop wordt het gewas opgewarmd, om op de gewenste beginwaarde van de dag te komen. Dat is 20 of 21 graden Celsius, afhankelijk van de hoeveelheid instraling tijdens de voorgaande dag. Een aantal uren na zonop loopt de ventilatietemperatuur op richting 27 graden, die vier uur voor zononder wordt bereikt. De stooktemperatuur gaat dan naar 31 graden Celsius, de ventilatie-temperatuur naar 32 graden. "Dat is behoorlijk heftig." Vervolgens gaat de ventilatie-temperatuur met zononder naar 16 graden Celsius. "Ik probeer dan zo snel mogelijk, vanaf die meer dan 30 graden, de voornacht van 15 graden te bereiken. Daarna klimt de temperatuurt in een rechte lijn weer naar de dagtemperatuur."

Behoorlijk geschermd

Vanwege de koudere nachten is er in de afgelopen tijd weer behoorlijk geschermd. Het doek ging grofweg tussen middernacht en half zes dicht, als de buitentemperatuur fors onder de 10 graden Celsius door ging. "Anders haal je je temperatuur niet, en loop je kans dat het gewas nat slaat."

Watergeven gebeurt tussen twee uur na zonop tot drie of vier uur voor zononder, met beurtje van 280 cc. om de 165 Joules. Bij mooi weer komt er tussen 11.00 uur en 14.30 uur een extra periode bij, waarin beurtjes van 100cc. gegeven mogen worden.

Plagen onder controle

Van ziektes heeft het gewas geen last. Plagen zijn goed onder controle. Ook de wittevlieg, die eerder in de teelt wel flink de kop opstak. "Maar nu zit er een goede populatie Macrolophus en swirskii."

Op de kar oogsten

In de planning treft Boekestijn al voorbereidingen met betrekking tot de komende verandering in het oogsten. "Op dit moment oogsten we alles nog lopend. Maar binnen een week of drie moeten we alles gereed hebben om op de kar te gaan oogsten." Dat betekent takken knippen, om de paden goed open te maken. En touwtjes langs de gewasrijen spannen. Langs het betonpad zitten al gaten, waar straks de paaltjes in komen waar die touwtjes aan vastgemaakt kunnen worden. Net voor de overgang naar het op de kar oogsten volgt dan als laatste het opbouwen van de karren.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.