teeltgeluid

laatste update:16 mrt 2016

‘Frequent druppelen op nieuwe puimsteen’

Het komkommergewas bij Arnoud Paul in Nieuwerkerk aan de IJssel staat er goed bij. Op 4 januari is Proloog geplant, van zaaidatum 5 december.

Hij is in week 8 de hoofdranken aan het toppen op vijf bladeren onder de draad, om het vrucht sterker te laten worden. "Een week eerder hebben we behoorlijk wat licht gehad. Dat heeft het gewas goed gedaan, na het donkere weer in het begin."

Hij heeft zes tot zeven stamvruchten aangehouden. "Er hangen nog ongeveer twee stammertjes aan. We hebben er vier tot vijf geoogst." Hij snijdt hoofzakelijk 35ers en 40 ers, ongeveer halfom. De kwaliteit is prima. "Maar de prijs is een drama."

Rank sterk houden

Overdag wordt een temperatuur van 21 graden Celsius aangehouden, waarbij een graad verhoging op licht staat ingesteld. Na een voornacht van 19 graden Celsius gaat de nanacht naar 20 graden. Daarmee wordt een etmaaltemperatuur van 20,8 gerealiseerd.

"We gaan straks wel iets terug in temperatuur. De vrucht op de rank moet sterk genoeg blijven." De hoofdrank bloeit nu. De eerste vruchten op de ranken zijn net uitgebloeid.

Afhankelijk van de buitentemperatuur wordt op straling geschermd met het energiedoek. Er wordt geen AC-folie gebruikt. "De tijd dat je daar wat aan hebt, vind ik te kort."

Nieuw puimsteen

Na 13 jaar gebruik van de puimsteen, is het substraat afgelopen teeltwisseling vervangen. "Nieuwe puimsteen is droger dan hergebruikte, dus we moeten wel frequent blijven druppelen." Op straling wordt bij elke 70 Joules een druppelbeurt gegeven. Met donker weer wordt in ieder geval ook altijd gedruppeld op tijd, 100cc na elk uur en een kwartier.

Het voordeel van het frequent druppelen is dat de EC en pH er stabiel van blijven. Er wordt 2,8 EC mee gegeven, wat ongeveer 3,5 EC in de drain oplevert.

Spintje

Aan plagen is een enkel spintje waargenomen. Daar wordt Phytoseiulus tegen uitgezet. Binnenkort zullen preventief zakjes swirskii uitgehangen worden. Er is aan het begin van de teelt geen bespuiting uitgevoerd. "Zonder chemie doet de biologie het makkelijker.

Omdat er in de vorige teelt een paar virusplanten zijn gevonden, is de teeltwisseling extra grondig aangepakt.

 

Peter Visser

Of registreer je om te kunnen reageren.