teeltgeluid

'Extra tomatenstengels nog steeds onregelmatig door donkere weer'

Erik Zwinkels van Zwinkels Tomaten in Naaldwijk zag begin vorige week de eerste cocktailtomaten (ras Brioso) kleuren. In week 12 verwacht hij de eerste trossen te knippen.

Vanaf de start op 12 en 13 januari hebben we een snelle lijn gezocht en dat is goed uitgepakt. We hebben brutaal geteeld en veel snelheid gemaakt tot het plastic er in de eerste week van februari uit moest. Daarna moest de rem erop want het weer zat niet mee. We hebben de derde kopdief aangehouden om de plantdichtheid in een keer te verhogen van 2,3 naar 4,05 stengels per vierkante meter. Dat is een hoge dichtheid voor Brioso, want de meeste collega's houden 3,8 stengels per vierkante meter aan. Maar door de late plantdatum moet het kunnen, maar de hoeveelheid licht wisselde in februari sterk. Je ziet nu nog steeds dat de extra stengels minder uniform zijn dan de hoofdstengel. Maar de laatste weken trekt het goed bij.

Ruimte voor de dief

Om de dief de ruimte te geven, houden we sinds week 8 behoudend etmaaltemperaturen aan en snoeien we de trossen van de dief op 8 in plaats van op 10 vruchten. De achtste tros begon vorige week te bloeien en de plantbelasting was 140 vruchten per vierkante meter. De eerste drie trossen (met 8,10 en 10 vruchten) zijn mooi uniform met redelijk vruchtgewicht. De vierde tros, gezet tijdens de verdubbeling van de plantdichtheid, is duidelijk wat zwakker. We proberen de vruchten wat meer te laten uitdikken door in de voornacht de rust op te zoeken.

Convectiewarmte

De voornacht staat op 13,5 graden, om middernacht wordt opgestookt naar 16,5 graden, vanaf 6 uur daalt de temperatuur even naar 15,5 graden en vanaf 8 uur wordt opgestookt naar de dagwaarde van 21,5 graden plus maximaal 3 graden op lichte dagen. De regeling op direct licht wordt daarbij langzaam overgenomen door de lichtsom. De etmaaltemperatuur komt zo uit rond 19 graden. De luchtlijn ligt het hele etmaal 0,5 graden boven de stooklijn. Daarnaast staat een minimumlucht ingesteld van 3 % wind- en 2 % luwzijde, maar als de buisvraag te hoog wordt gaan de ramen helemaal dicht. Dat gaat gestaffeld want we willen wel voldoende luchtbeweging hebben door de convectiewarmte.

Schermen op uitstraling

Op relatief koude dagen mag het scherm aan het eind van de middag al dicht als de lichtintensiteit onder 250 Watt ligt. In de voornacht gaat het dan weer open mits de uitstraling onder 100 Watt ligt, want anders worden er alleen kieren getrokken. In de nacht sluit het scherm op uitstraling of bij een buistemperatuur boven 38 graden. In de ochtend gaat het scherm om 8 uur open mits het buiten boven 4 graden is. Om 9 uur is het altijd open. In de beheersingsfase is de ec in de mat behoorlijk hoog opgelopen, maar in de laatste weken is dat gedaald van 9 tot ongeveer 5. We hanteren gietdagen van 9.15 tot 15 uur. Met veel licht geven we zo'n 2,8 liter per vierkante meter met een drain van 30 procent. We houden ook hoge CO2-niveau's aan van 800 ppm plus 200 op lichte dagen.

Eigen Macrolophus

Qua ziektedruk is het nog heel rustig. We zien nog geen wittevlieg en geen rupsen. We hebben kopdieven met veel Macrolophus erop uit de belichte tomaten overgehaald naar deze teelt. We hebben de dieven in 1 op de 10 paden uitgelegd en we voeren de Macrolophus eens per week bij met visseneieren tot we er voldoende terugzien. Bovendien hangen we sinds week 7 kaartjes op met een mix van Eretmocerus en Encarsia : iedere week 1 sluipwesp per vierkante meter.

Of registreer je om te kunnen reageren.