teeltgeluid

Blad met actieve roofmijten bij nieuwe spintplek leggen

"Het is in één woord 'super', reageert Albert Kosdi in het Geldserse Oosterhout begin week 12 op de stand van zijn gewas.

"Het staat mooi generatief, is mooi vruchtbaar en de kwaliteit is subliem. Alleen jammer van die slechte prijzen."

Hij is dik tevreden met hoe de Galibier zich ontwikkelt. "Het is een makkelijk ras om te telen. Ondanks veel vruchten blijft hij snelheid op zijn vrucht houden en maakt hij een goed vruchtgewicht aan. Hij blijft door-produceren en zijn vruchten mooi regelmatig geven. Ook al is het weinig groeizaam weer. Buiten merk je dat ook: het gras groeit helemaal niet, en wordt soms zelfs al bruin."

"Vorig jaar had ik Proloog staan. Maar Galibier vind ik veel makkelijker te telen. Zeker als je geen folie wilt spannen en toch rond de jaarwisseling wilt planten. Ik heb ook wat zwaardere komkommers dan bij Proloog."

Blaadje weghalen

Om het gewas goed open te houden, heeft hij een blaadje weggehaald. Nu er mooi weer wordt opgegeven, ga ik er op de dichtere plekken nog een blaadje uithalen."

De derde stamvrucht was afgestoten. "Die hebben we er in een rondje tussendoor allemaal vanaf gehaald. Anders krijg je daar alleen maar stek en rommel van. Dat was een goede actie. Tijdens de normale oogst heb je dan weinig stek om te snijden en daardoor sorteer je veel makkelijker."

Snel te veel water

De EC en pH blijven hoog. "Vooral de pH is moeizaam onder de 6 te krijgen. Ik denk dat dat te maken heeft met de goede balans tussen groei en vruchtproductie, waardoor je minder snel uitschieters naar boven hebt. Ik blijf wat ammonium meegeven."

Hij geeft 3,3 EC mee, waar met veel licht nog een halve punt vanaf mag. "De EC zit nu rond de 3,6. Vrij hoog, maar ik maak mij daar weinig zorgen over." De drain komt steeds vrij vlot op gang.

"Je moet oppassen. Ondanks dat het 26 graden in de kas wordt, geeft je toch snel te veel water. Met winderig en koud weer blijven de luchtramen nog vrij dicht, en kun je het vocht in de kas goed vast houden. Dan verdampt een plant nog niet zo heel veel."

Buistemperatuur verlaagd

Met bewolkt weer buiten wordt het snel vochtig, zodat de buistemperatuur iets verlaagd is. Tussen de 86 en 92 procent RV wordt er bij een gesloten scherm een schermkier van een procent getrokken, en gaat er 4 procent lucht in, ook aan de windzijde.

Er wordt een voornacht van 18 graden Celsius aangehouden, om met zonop weer op 20 graden uit te komen. Om 10.00 uur mag de temperatuur naar 21 graden. In de ochtend wordt bij 22 graden Celsius gelucht. In de middag is dat op 25 graden, met vanaf 14.00 uur nog een lichtverhoging van 2 graden erop. "'s Morgens mag de temperatuur niet te snel oplopen als het zonnig wordt, maar op de middag vind ik het geen probleem als de kastemperatuur tot 26 of 27 graden oploopt."

Aan CO2 wordt 800 ppm gedoseerd. In de voorgaande periode - met weinig gebruik - is anderhalve tank zuivere CO2 gebruikt, maar nu is hij weer volledig overgestapt op ketel-CO2.

Overkill aan roofmijten

Bij de plaagbeheersing is Kosdi druk bezig met spint. Er wordt een overkill aan roofmijten uitgezet, met wekelijkse introducties. Die slaan goed aan. "Als je een blaadje omdraait, waar twee tot drie weken geleden roofmijten zijn uitgezet, dan zie je ze daar volop zitten." Als er nieuwe spintplekken worden gevonden, legt hij daar enkele bladeren neer die hij haalt uit eerdere spinthaarden komen, en waar al volop actieve roofmijten op zitten. "Die roofmijten die hier geboren zijn, zijn uitermate sterk."

Gesloten waterkringloop

Tegen waargenomen katoenluis is in een kraanvak Admire toegepast. "Dat mag ik nog gebruiken, omdat ik een volledig gesloten waterkringloop heb. Behalve het drainwater laat ik zelfs het water uit het spoelfilter over een doekfilter lopen om het organische vuil eruit te halen. Al het restwater kan dan terug de kas in. Zo'n doekfilter haalt er meer organisch vuil uit dan een zandfilter, waardoor het helderder wordt en de capaciteit van je UV-filter beter wordt."

Of registreer je om te kunnen reageren.