teeltgeluid

'Beetje met de handrem erop telen'

Het paprikagewas bij Marcel de Koning in Nootdorp is al enkele weken volop aan het zetten en wordt begin week 10 iets rustiger.

Op dat rustig houden van het gewas is steeds bewust gestuurd. "Fabrice wil altijd 'herrie maken'. Die moet je een beetje telen met de handrem erop, en generatief wegzetten. En dat is ook gelukt."

Groeikracht beteugelen

Hij heeft geleerd van vorig jaar, toen hij het ras voor het eerst teelde. Ook toen was hij niet ontevreden, maar nu zijn een aantal teeltmaatregelen beter afgestemd op de groeikrachtige raseigenschappen. "We telen nu meer met het licht mee. De dag doortrekken met mooi weer, en juist vroeger naar de nacht met donker weer. Zodra 'de lamp uit is', moet je stoppen met stoken. Voor het behoud van het gewas haal ik de temperatuur op een donkere dag even terug naar 20,5 graden."

Gewoon doorstoken

De koppen zijn nu nog vrij dik, dus wordt er gewoon doorgestookt. Er staat een dagtemperatuur van 21 graden Celsius ingesteld, met een voornacht van 17 graden en een nanacht van 19 graden. Er wordt op 24,5 graden Celsius gelucht. "Op een mooie zonnige dag heb ik er geen problemen mee als het 26 of 27 graden wordt."

Behalve iets meer temperatuur heeft het gewas ook wat meer voeding nodig. Er wordt 3 EC meegegeven, maar toen eerder de EC in de mat iets zakte, is dat zelfs even opgevoerd naar 3,3 en 3,4 EC.

Gewas voldoende belasten

Ook via de plantbelasting wordt het 23 november geplante gewas in toom gehouden. "Er hangen nu gemiddeld vijf vruchten aan een plant. Met twee ons vruchtgewicht kom je dan op een kleine twee kilo per vierkante meter. Dat is best fors voor een eerste zetsel. Iedereen zou gaan dunnen, behalve ik. Het gewas van de minder grove Fabrice heeft dat nodig."

Er wordt ook niet groen geoogst om de plant voldoende belast te houden. "Hij mag van mij gewoon door gaan en zijn vruchten blijven stapelen." De tweede zetting zit er nu gedeeltelijk aan, met twee tot drie goed gezette vruchten per stengel. De plant zet nog wel even door. De Koning verwacht tweede helft week 11 de eerste vruchten te oogsten. "Fabrice heeft best wat tijd nodig om door te kleuren."

Dubbel scherm

Het dubbele schermdoek is welkom met de nog koude nachten, zeker ook om het gewas van de Fabrice niet te zwaar te laten worden. "We hebben er totaal geen probleem mee om de gewenste temperatuur te halen, waar collega's met een enkel schermdoek het wel eens lastiger mee hebben tijdens nachten van 3 of 4 graden." Met zulke nachten mag het tweede doek rond 22.00 uur dicht. Het eerste doek gaat al vrij snel dicht vanwege de snelle afkoeling.

Trips

In het gewas zijn tripsjes waar te nemen, waar al een correctie tegen is uitgevoerd. "De afgelopen jaren is het wat lastiger met trips. Ik denk dat het toch te maken heeft met gronddoek waar er wat achterblijven." Er wordt Orius ingezet. "De eerste daarvan konden we een week geleden terugvinden."

Of registreer je om te kunnen reageren.