teeltgeluid

Energie geeft energie

Groenten & Fruit is er goed mee gevuld en het thema zal altijd blijven. Even opgezocht in het woordenboek. Je vindt er als betekenis voor ons, personen: daadkracht, fut, geestkracht, kloekheid, pit, puf, slagkracht, stootkracht en pep.

Energie heeft natuurkundig uiteraard ook een andere betekenis, wind-, zonne-, kern- enzovoort energie. Ik ben nu een jaar geleden gevraagd om mijn eerste column aan te leveren, dit kost elke keer best wel energie, maar vaak levert deze energie je ook weer wat op, niet op financieel gebied, maar vooral positieve energie als je de dingen weer eens van een andere kant bekijkt.

De kunst als ondernemer is om de energie die je hebt zo goed mogelijk te verdelen. Vooral de juiste balans tussen rationele en emotionele energie is als ondernemer belangrijk. En uiteraard de verdeling tussen zakelijke en energieke privébezigheden! Een belangrijke keus in vele processen is of je hierbij mensen inschakelt of dat jezelf je energie verspeelt. Sta je hiervoor open of houd je het liefst alles in eigen hand?

Alles in eigen hand houden is overigens niet meer mogelijk als je 10 jaar geleden besloten hebt om een kas van 6 hectare te bouwen in plaats van een hobbykas. Van oorsprong ben ik meer van het werken met mijn handen en aan het eind van de dag nog even sporten, zodat de energie 's avonds weer goed verbruikt is.

Maar door de jaren heen blijkt dat het delegeren vooral een leerproces is, zodat je je energie steeds beter kan verdelen over de bezigheden waarmee je jezelf dagelijks mag en vooral mee wilt bezighouden. Als je er voor openstaat en je wilt begeleiding in je dagelijkse energieverdeling en je actief bent op social media is er keuze te over aan coaches, personal trainers, of timemanagementgoeroes!

Door tussen al het energieke geregel door af en toe heerlijk een paadje blad te snijden, verhoog ik toch wel mijn dagelijkse energiepeil en blijven de personal trainers buiten de deur! Tomatenkweker zijn, is een mooie balans: het vraagt en geeft vooral "Energy, Energy !!"

Of registreer je om te kunnen reageren.