teeltgeluid

‘Kwetsbare vruchtjes extra zetje geven’

Bij Jacco van den Ende in Bleiswijk zijn 10 december Maranello en Nesbitt geplant, van zaaidatum 22 oktober.

Vanwege het ongekend zachte winterweer kwamen de planten een dagje eerder thuis dan oorspronkelijk gepland. De Nesbitt, met vruchten van rond de 200 gram, past goed bij de kleinverpakking. In week 4 is het vastknopen van de stengels aan de gang, in het driestengelsysteem.

Voldoende plantopbouw

Tot en met het derde blad zijn alle oksels schoon gemaakt. "Met dat zachte en lichte weer lijkt het of zo'n plant alles aan kan, maar je moet toch eerst voldoende plantopbouw hebben, en voldoende wortels in de mat."

Het blijft afhankelijk van de hoeveelheid licht in de komende periode, maar Van den Ende heeft er vertrouwen in dat de in het vierde oksel aangelegde vruchtjes blijven zitten. Met drie vruchten van één maat aan de plant geeft de eerste zetting al aardig wat plantbelasting. Het is daarom gebruikelijk om daarna één oksel schoon te maken en de volgende weer te laten zetten. "Maar we wachten nog even, en blijven er nog even vanaf, tot we echt zeker weten dat deze er aan blijven zitten."

'Extra boterham'

Watergeven gebeurt nog heel voorzichtig. Er is een hele periode een beurtje per dag gedruppeld, waarbij dat op een enkele hele grijze dag zelfs helemaal is overgeslagen. "Maar met mooie dagen van de laatste tijd merk je dat hij nu al aardig water gaat vragen." Hij geeft 3,1 EC mee, wat bij toename van de plantbelasting wel verder afgebouwd zal gaan worden. "Maar nu moet je voorzichtig zijn, en heeft het gewas die 'extra boterham' nog wel nodig." Ook het voorzichtig water geven en de wat verlaagde voornacht dragen bij om de nog kwetsbare vruchtjes een extra zetje te geven.

Vrucht eraan krijgen

Er is op 21 graden Celsius vlak gestart. Inmiddels zijn de temperaturen bij de Maranello iets uit elkaar getrokken naar 21 en 18,5 graden Celsius. Bij de Nesbitt, die het iets lastiger kan hebben om de vruchtjes eraan te krijgen en te houden, is dat 20,5 en 17,5 graden.

Boven het gewas ligt een enkel schermdoek. Het nog nieuwe doek is nog erg dicht, waardoor het ook makkelijker lukt om vocht vast te houden. Er wordt dan ook niet met een vast AC-folie gewerkt, al heeft hij dat eerder jarenlang gedaan. "En met dit zachte weer zou je helemaal weinig plezier van zo'n folie hebben. Links en rechts hoor je van collega's met een vast folie al dat ze klem beginnen te lopen."

Schoon starten

Tegen trips is gestart met drie rondjes bespuitingen, om er zeker van te zijn dat er schoon gestart wordt. Vanaf week 5 worden de eerste roofmijten ingezet. "Om en om cucumeris en montdorensis, om in de zomer wat meer profijt van de montdorensis te hebben als de cucumeris het af laat weten. Het is een mooie bijkomstigheid dat hij ook een enkel wittevliegje mee pakt." Wittevlieg is een plaag die in de teelt een steeds belangrijker rol gaat spelen.

Enkele weken later wil hij ook andersoni tegen spint gaan inzetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.