Doorgaan naar artikel

‘We zijn niet gewend om vruchten van 32 gram te oogsten’

“De laatste loodjes vallen niet mee. Het vruchtgewicht is te laag geworden. We moeten er zelfs 1,5% ondermaatse tomaten afknippen”, zegt Erik Zwinkels van Zwinkels Tomaten in Naaldwijk.

De laatste weken is de kastemperatuur verhoogd om de tomaten te laten afrijpen. Met een etmaal temperatuur van 18,5 tot 19 graden gaat dat vanzelf, daar is geen ethyleen voor nodig. Afgelopen dinsdag, 13 december, hingen er nog 2 trossen aan de plant van de onbelichte teelt van cocktailras Brioso. Eind volgende week is het gewas nagenoeg leeg geknipt. De late productie valt door het lage vruchtgewicht niet mee. “We zijn niet gewend om vruchten van 31-32 gram te oogsten.” Maar doordat er nauwelijks planten zijn uitgevallen komt de totale productie toch redelijk uit.

Zwakte en warmte

Het lage vruchtgewicht is vooral het gevolg van de hoge plantdichtheid in combinatie met het warme najaar. Er staan 4,1 stengels per vierkante meter, terwijl dat normaal 3,75 is. “Dan krijg je in het najaar al gemakkelijk zwakkere trossen. Als daar dan ook nog eens een heel warm najaar op volgt, dan krijg je nog meer zwakheid. Waarschijnlijk gaan we volgend seizoen terug naar 3,75 stengels per vierkante meter.”

Tussen kerstmis en nieuwjaar wordt de kas leeggeruimd. Aan het eind van de teelt wordt een keer gefogd met Decis. En als de kas helemaal schoon is, een keer met waterstofperoxide.

Meer vitaliteit

In de eerste week van januari wordt de kas ingeruimd om op 9 januari opnieuw Brioso te planten. “We gaan meer op kracht telen. We beginnen onder AC-folie en willen met meer vitaliteit onder het plastic vandaan komen.” Het folie heeft een veranderend gaatjespatroon, al naar gelang de plaats in de kas. “Globaal gezien hangt bij de gevels en bij de schuur folie met gaatjes op 30 bij 30 centimeter en boven het middenpad op 10 bij 5 centimeter. Daartussen hangen nog andere patronen. Dit geeft de meest egale temperatuurverdeling.”

Galmijt probleem

Meteen na het planten hangt Zwinkels gele vangplaten op en scout ze. Hoewel de teelt vrij schoon wordt beëindigd, gaat hij waarschijnlijk wel eerst een rondje Vertimec spuiten. “Dit jaar hebben we hier voor het eerst galmijten gezien. Daar kom je moeilijk vanaf, zien we sinds dit jaar. Het is daarom belangrijk zo schoon mogelijk te beginnen en voor de bloei kan je nog Verimec gebruiken.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Erik Zwinkels

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin