teeltgeluid

'We gaan hogere matten leggen'

Bij gebroeders Reijm in Berkel en Rodenrijs is de teeltwisseling in volle gang. De vorige teelt hebben de broers met rond 210 stuks per vierkante meter naar tevredenheid afgesloten.

“We hadden ons doel hoger gesteld, maar er moet ook wat te wensen blijven", zegt Piet Reijm Vanwege de warme periodes was het gewas ook echt helemaal versleten. Het had geen zin om de teelt nog langer door te trekken. Terwijl het normaal, als je je best blijft doen in een hogedraadteelt, altijd zonde is dat je het gewas er al uit moet halen.”

Teeltgoten schoonspuiten

Alles is grondig schoongemaakt. Daarbij zijn onder meer de teeltgoten uitgespoten. “We hebben nu ook de onderkant afgespoten. Dat hebben we nooit zo gedaan", zegt Reijm. "Al waren ze niet echt vuil, je wilt alles echt goed schoon hebben om virus kwijt te raken." Ook hebben de broers extra aandacht besteed aan de kopgevels. "Daar wordt het ook altijd wat makkelijker vuil, met alle pijpen en zo.”

Virusprotocol

De broers hebben vorige week (week 50) alle druppelaars en slangetjes erop gestoken. Die zijn vanwege virusdruk allemaal vervangen. Behalve grondig schoonmaken is het virusprotocol van Ron Peters gevolgd om virusvrij te worden. Reijm: “Het is best spannend. Blijft het virus weg of komt het terug? Een beetje of ernstig? Pas laat in de teelt of toch al vroeg? Het is afwachten. Virus blijft toch altijd een beetje ongrijpbaar.”

In week 50 zijn ook de nieuwe steenwolmatten weer in de kas gelegd. “We leggen wat hogere matten neer, van 10 centimeter hoog. Je kunt dan wat droger telen en beter sturen.”

Scherm vervangen

Als extra karwei zijn de verwarmingsbuizen geverfd. “Dat ging vrij vlot met genoeg mensen. De pijpen worden nog wel warm gestookt van tevoren, om er zeker van te zijn dat in de teelt geen verfdampen komen. Bovendien zit tussen de plantdatum en het verven vijf weken.”

Verder is het bovenste schermdoek vervangen door nieuw, helder folie. Ook het dradenbed is vervangen. “Dat was ook al 12 jaar oud. Dus het is zonde als je dat dan niet ook gelijk aanpakt.” Het zelf vervangen bleek goed te doen. “Dat ging best aardig. Zolang je maar niet te veel problemen hebt, zoals draden die breken.”

Het werken met een dubbel schermdoek bevalt de broers goed. Het klimaat is er goed mee te sturen en het bespaart duidelijk energie. “Het eerste jaar in de hogedraadteelt hadden we nog AC-folie. Dat is best wel eens ingewikkeld. Of je haalt het er net te vroeg uit, of je hebt het in een zachte winter niet nodig.”

Planten nieuwe teelt

Op 28 december starten de broers met planten. "De vaste kern van het Poolse personeel, dat nu terug naar huis is, begint dan ook weer geleidelijk aan te komen.” Als ras is gekozen voor Proloog. Over de dit jaar geteelde Hi Power was Reijm ook best tevreden, maar zijn verwachting is dat Proloog het bij deze vroege planting qua vruchtkwaliteit iets beter zal doen in het begin van de teelt.

Auteur: Peter Visser

Lees meer teeltgeluiden op www.GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.