teeltgeluid

'Minder stress als er stengel vast staat'

Voor de teeltwisseling bij Marcel de Koning in Nootdorp waren slechts drie weken beschikbaar, zodat hij flink moest aanpakken. “Maar het liep goed. We hadden zelfs nog tijd over.”

Tijdens de teeltwisseling zijn ook het bovenste schermdoek en het gevelscherm vervangen.

Half november is er weer geplant. Marcel de Koning: “Het was een mooi plantje dat op 17 oktober is gezaaid, met nauwelijks een koploze. Die 100 inboeters was de moeite niet. Al bestel ik wel altijd voldoende extra planten. Liever een paar planten te veel, dan dat je er niet genoeg hebt om er een twijfelaar tussenuit te gooien.”

Bijsturen met schermen

Het dubbele schermdoek bevalt De Koning goed. Het eerste doek ligt nu altijd open. Afhankelijk van vooral de buistemperatuur opent het tweede doek. Bijsturen blijft daarbij nodig. “Met schermen ben je altijd aan het stoeien”, zegt De Koning. In week 50 stonden beide doeken, weersafhankelijk, tussen 11.30 uur en 14.30 uur open.

Ras met power

De Koning is gestart met een vlakke klimaatinstelling op 21 graden. Daarna is de dagtemperatuur naar 21,5 graden opgehaald. Inmiddels is er een graadje van de nachttemperatuur afgehaald, om de temperaturen langzaam nog wat verder uit elkaar te gaan trekken. “Keessie is een ras met best veel power. Dat merk je. Het zet zich ook wat moeilijker in het begin. Maar ik heb Fabrice geteeld. Dan ben je wel gewend aan dat stramien van het vroeg genoeg opzoeken van het kantelpunt naar generatiever telen.”

Wortels laten zoeken

Op de wat drogere Cultilene-potten kunnen de planten altijd wel wat water gebruiken. Ze krijgen een waterbeurt per dag, tenzij de hoeveelheid instraling aanleiding geeft tot een tweede beurt. “Je hoeft niet veel te geven. Laat de wortels eerst maar zoeken”, vindt De Koning. "Er wordt 3,5 EC meegedruppeld, wat resulteert in 4,2 EC in de mat. Dat vind ik mooi.”

Aanbinden eerste stengel van paprika bij paprikakweker Marcel de Koning in Nootdorp (Z.-H.). Foto: Roel Dijkstra
Aanbinden eerste stengel van paprika bij paprikakweker Marcel de Koning in Nootdorp (Z.-H.). Foto: Roel Dijkstra

Stengel vastzetten

In week 49 zijn de stengels op drie gezet. “Daarvoor was het vroeg zat, maar het ging net. We waren klaar met touwtjes hangen, dus dan wil je toch verder met werken.” In week 50 heeft hij alvast de eerste stengel vastgezet. “Net eentje onder de splitsing. Dan heb je met de feestdagen niet zo veel stress dat er planten zijn die kunnen gaan vallen.”

Trips gevonden

Helemaal in het begin van de teelt heeft hij een paar tripsen gevonden. Er is twee keer een behandeling met Vertimec uitgevoerd, een keer met Tracer. “Nu is het de vangplaten in de gaten houden. Als je met zo’n jong plantje begint, heb je ook meer tijd om biologie uit te gaan zetten en op te bouwen.”

Auteur: Peter Visser

Lees meer teeltgeluiden op GFactueel.nl

Of registreer je om te kunnen reageren.