Doorgaan naar artikel

‘Geen enkel risico nemen met geverfde buizen’

“Ik ben vorige week naar de planten wezen kijken. Er was geen reden om ze een dag eerder of later te gaan planten. Op vrijdag en zaterdag 29 en 30 december gaan we touwen hangen en daarna de jonge planten indraaien.”

Het plantmateriaal van de Galibier is ietsje ongelijk. “Maar dat is bekend van dit ras, dus er zijn voldoende planten gezaaid om uit te kunnen sorteren.”

Matten draineren

“We zijn nu de matten aan het draineren. Dat doen we eerst halverwege de mat, met een spijkertje. Dan heb je niet ineens zo’n grote plas water. Na het planten maken we ze helemaal open, met onderin een snee. Als de mat voor de helft is opgedroogd.” De steenwolmatten zijn met 3,3 EC vol gedruppeld.

Geen risico met verf

Net voor de teelt worden de tijdens de teeltwisseling geverfde verwarmingsbuizen nog even op 80 graden Celsius gezet, om eventuele voor het gewas schadelijke verfdampen eruit te stoken. “Het stinkt nu lekker. Ze zeggen dat de verf veilig is voor het gewas, maar ik neem geen enkel risico.” Het scheelt ook dat Kosdi geen foliescherm gebruikt dat de kas extra afgesloten zou hebben.

Hij hoopt wel veel te gaan schermen met de transparante H2NO-doeken. “Dat doektype laat iets meer vocht door. In het begin mis je daardoor misschien wel wat vocht, maar later hopen we er juist meer schermuren mee te kunnen maken.”

Plantafhankelijke temperatuur

Er wordt gestart op een temperatuur van 20 graden Celsius vlak. “Een beetje afhankelijk van of de planten mooi kort zijn. Als ze een beetje gerekt zouden zijn, dan gaan we iets lager in temperatuur, en is 19 tot 19,5 graden misschien al genoeg.”

Auteur: Peter Visser

Lees ook eerdere geluiden over Albert Kosdi

Bekijk meer

Share this

Albert Kosdi

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin