teeltgeluid

‘Wit en witte vlieg zijn erg moeilijk te bestrijden’

“De tweede teelt is uiteindelijk redelijk verlopen. Heel september waren de prijzen niet best doordat de vollegrond erg lang door ging. En toen zij verdwenen kwam Spanje al weer. Maar vooral de gele hebben nog aardig wat van de achterstand goed gemaakt”, zegt courgetteteler Bert Doelman in De Lier.

Over het hele jaar genomen is Doelman redelijk tevreden met de teelt. “We hebben de productiedoelen gehaald. Bij de groene was dat ongeveer hetzelfde als in 2015. Bij de gele ging het toen mis door de Fusarium. Ik heb nu voor de tweede teelt bij de gele courgette nieuwe matten neergelegd en daar heb ik geen Fusarium-uitval gehad. Bij de groene courgette is net na het planten van de tweede teelt 10% uitgevallen door Fusarium, maar daar is het gelukkig bij gebleven.”

Ziektekiemen opruimen

Hij heeft afgelopen maandag nog geoogst en gaat er deze week nog een laatste keer doorheen. Daarna wordt het gewas op doeken gesneden en eruit gedraaid. Dan volgt de grote schoonmaak. Het grondplastic wordt aangeveegd want het blijft liggen. “Het ziet er nog goed uit en voor de lichtreflectie hoef je geen nieuw folie te leggen want de bladeren hangen er al heel gauw overheen.” Welke middelen bij de teeltwisseling gebruikt gaan worden, is nog niet helemaal duidelijk. “Vorig jaar heb ik Menno-clean gebruikt, maar ik moet nog kijken wat het beste loont om van de ziektekiemen en plagen af te komen.”

Zwavelen en Decis niet toepasbaar

De gewasbescherming viel de hele tweede teelt niet mee. “Je ziet dat het wit en de wittevlieg erg moeilijk te bestrijden zijn als ze er eenmaal inzitten. De biologische middelen, zoals biosoap, werken nauwelijks. En Decis is tijdens de teelt niet te gebruiken vanwege de hommels. Bovendien zijn de eitjes moeilijk te raken omdat je moeilijk bij de onderkant van het blad komt.” Het wit is in de eerste teelt nog wel te onderdrukken met de zwavelverdampers. Maar in de tweede teelt staan de ramen vaker open dan dicht en heeft het geen zin om te zwavelen.

Héél veel gele vangplaten

“Ik wil voor volgend seizoen meteen vanaf de start heel veel gele vangplaten gaan ophangen: 1 plaat per 7 vierkante meter. Het moet een systeem worden dat met de kop van de plant omhoog gehaald kan worden, bijvoorbeeld aan tomatenhaken met touw.” Hij heeft er positieve verhalen van gehoord. “Het schijnt dat het bewegen van de gele platen de wittevlieg extra aantrekt. En gele vanglinten zijn hier niet zo gemakkelijk op te hangen omdat we geen hangende goten en dus geen verticale kabels of ophangbeugels hebben.”

Constant aan de markt blijven

In de komende teelt verandert verder niet zo veel. Rond 23 januari wordt de eerste hectare geplant. Twee weken later de tweede. Het is nog de vraag wat het aandeel gele courgette wordt. “Ik moet de markt nog aftasten maar neig ernaar om het hele jaar de helft gele te zetten zodat je constant aan de markt bent met voldoende product.” De rassenkeuze valt bij groene courgette weer op Bengal en bij gele op Xanthous. “Bij de gele ga ik wat meer temperatuur erin brengen dan dit jaar, want die is gevoelig voor geelverkleuring van de bladeren als het te koud is.”

Druk van de ketel

Tot het zover is, ligt er nog heel wat onderhoud te wachten, zoals het verven van de pijpen en het aanpassen van de schuur. Dat was er bij de overname van het bedrijf, bijna twee jaar geleden, bij in geschoten. Maar na 9 maanden van bijna iedere dag oogsten en sorteren, is dit toch vooral een rustige periode. “De druk is nu van de ketel. We gaan van de winter lekker een paar weken op vakantie.”

AUTEUR GERARD BOONEKAMP

Foto

  • Vlak na de start van de tweede teelt is bij de groene courgette 10% uitgevallen door Fusarium. Daar is het gelukkig bij gebleven.

    Vlak na de start van de tweede teelt is bij de groene courgette 10% uitgevallen door Fusarium. Daar is het gelukkig bij gebleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.