teeltgeluid

‘Ruim 3 kilo dure tomaten de container in vanwege de Tuta’

Bij Cock van Schie in Kwintsheul was de kas begin vorige week al leeg. Het loonbedrijf draaide met een dubbele machine het gewas er op de 6,5 hectare in maar 5 uur uit. De dag erna werd het blad en de steenwol in 6 uur tijd afgevoerd. “We zijn een week eerder gestopt en gaan een week later planten vanwege de Tuta."

Tijdens de teeltwisseling moeten we van de Tuta af zien te komen. Dat beest heeft ons vanaf begin september 10 procent productie en heel veel extra arbeid gekost.” Ruim 3 kilo per vierkante meter verdween in de container. “We hadden vier man extra nodig bij het sorteren en hadden natuurlijk ook veel extra kosten voor de afvalverwerking. Het heeft ons veel geld gekost, want juist in dat laatste stukje van het seizoen brachten de tomaten geld op.”

'Regelgeving werkt niet'

Tuta werd pas in augustus een groot probleem toen de Macrolophus-populatie door het donkere en vochtige weer grotendeels verdween door de entomophthora-schimmel. De BT-middelen bleken daarna niet te helpen en tegen de overgebleven middelen is Tuta absoluta resistent of ze zijn maar beperkt inzetbaar. “Zoals de regelgeving rond de gewasbeschermingsmiddelen nu is, werkt het niet. Sinds de nieuwe etikettering mag je middelen meest maar een aantal keer per jaar gebruiken en een beperkt aantal keer per blok. Neem Altacor. Dat mag je 6 keer per jaar gebruiken in twee blokken van 3 toepassingen. Daarna moet je 10 weken wachten, maar de cyclus van Tuta duurde 5 tot 6 weken. Er moeten heel snel nieuwe middelen komen of meer ruimte voor bestaande middelen. Want Tuta en ook andere plagen worden een steeds groter probleem, dat zie ik ook om me heen.”

'Dit beest kan je de kop kosten'

Gelukkig is het aan het eind van de teelt nog gelukt de mineermot grotendeels te bestrijden. “Je zag op het laatst alleen nog vliegende Tuta en geen nieuwe gangen of poppen meer.” De kas wordt nu zo schoon mogelijk gemaakt. “Alle gewasresten en vruchten, ieder onkruidje moet de kas uit. Daarna moet formaline ervoor zorgen dat de laatste overgebleven Tuta dood gaat. Andere jaren werd dat nooit toegepast. “In de nieuwe teelt gaan we meteen feromoonvallen ophangen en scouten. Ik hoop dat we er dan vanaf zijn. Dan zal ik een stuk lekkerder slapen. Want dit beest kan je de kop kosten.”

Na jaren verandering van ras

Op 14 december komen de planten op de tuin. Na jaren het ras Arvento geteeld te hebben komt er nu een nieuw ras: nummer HTL1307135 van Axia. “Dit jaar heeft hij in de proeven gestaan. Het is een fijner tussentype die een iets betere kwaliteit geeft in de zomer bij de hoge plantdichtheid die wij toepassen.” Deze zomer kwam het ras Arvento er niet zo goed uit. “Als het ’s nachts niet koud genoeg wordt, maakt hij de zetting op de tros niet goed af en blijven de puntvruchten er soms wel 8 tot 9 weken aan de plant hangen. De 3,9 stengels per vierkante meter was duidelijk te hoog. Maar bij het nieuwe ras ging de zetting wel goed door op de tros en groeiden de laatste tomaatjes aan de tros wel meteen uit. Tijdens de hete periodes bleven de vruchten ook iets harder.”

Voller en generatiever

Op advies van het zaadhuis komt het nieuwe ras op DRO141 te staan. “In de proeven gaf deze onderstammen wat voller blad, maar was hij ook generatiever.” De geënt-getopte planten starten op een dichtheid van 2,3 stengels per m2. Daarna wordt in principe twee keer een extra stengel aangehouden, de laatste keer net voor het plukken begint. “Maar de groei bepaalt wat of we die tweede stengel laten komen. Als ze voldoende fijn zijn, laten we hem waarschijnlijk ruimer staan.”

Foto

  • Bij het sorteren waren dit najaar 4 extra mensen nodig om dit soort vruchten eruit te rapen.

    Bij het sorteren waren dit najaar 4 extra mensen nodig om dit soort vruchten eruit te rapen.

Of registreer je om te kunnen reageren.