teeltgeluid

'Op eind nog scherper op plagen blijven'

De teeltwisseling bij Kwekerij De 3-Hoek in Hoek van Holland is in volle gang.

In de laatste fase van de afgelopen teelt werd een nachttemperatuur van 20 graden Celsius aangehouden, en gingen de beide schermdoeken dicht. Overdag mocht het tot 26 of 27 graden toe oplopen, om er nog zo veel mogelijk vruchten af te krijgen. Kevin Kleyweg: “Het kwam niet helemaal lekker uit. Daarom hebben we ook een beetje groen gesneden. Eigenlijk hadden we nog een week langer door moeten telen om alles er rood af te krijgen, maar dat had geen zin meer. Dan zou je er net zoveel geld aan gas in moeten stoppen als dat je er nog aan paprika’s uit krijgt.” De prijsvorming was niet echt bijzonder.

De kwaliteit bleef tot het eind voldoende op niveau. De eindproductie bleek wel ietsje lager uit te vallen dan verwacht. “In eerste instantie leek het erop dat we verder konden komen. Maar op het eind viel het niet mee.”

Kas gereed voor nieuwe teelt

In week 44 is het gewas leeg gesneden. Aan het eind van die week zijn de planten geruimd en de matten uit de kas gereden. In week 45 is alles schoongemaakt en het plastic verwijderd. Daarna is het kasdek uitgespoten en is de kas ontsmet met formaline. Begin week 46 is nog een behandeling met chloor uitgevoerd.

Inmiddels is weer begonnen met alles aanleggen voor de nieuwe teelt. Op 29 en 30 november komen de nieuwe planten. “Ik heb er alleen nog foto’s van gezien. Als ik er tijd voor heb, ben ik van plan om er ook nog wel zelf even naar te gaan kijken.”

Gelijkmatiger zetting

De rassen keus verandert niet ten opzichte van afgelopen teeltseizoen. Er komt opnieuw Maranello te staan. Ook de teeltstrategie zal aardig hetzelfde blijven. “Ik hoop wel dat de productie iets minder hozerig zal komen dan dit jaar. Zodat we onder andere minder terugzetters hebben, die weer tot schapekoppen gaan leiden.”

Scherp op plagen

“Verder willen we aan het eind van de teelt nog scherper op plagen gaan letten. Nu bleken rupsen op het laatst onverwacht toch een beetje problemen op te leveren, om ze echt goed op te ruimen.” Eerder zaten er ook wat plekjes met Bemisia wittevlieg, maar die zijn niet verder uitgebreid.

Of registreer je om te kunnen reageren.