weblog

Nederwiet kan lang gezochte vierde product worden

Met de VVD in het kamp vóór het beter regelen van de wietteelt, komt een interessante markt als serieus alternatief aan de horizon.

In Nederland wilden we nog wel eens te koop lopen met onze ruimdenkendheid. Dat ze in Amerika de afgelopen decennia in hun War On Drugs zelfs onschuldige wietrokers of thuistelers van het geestverruimende spul voor jaren achter de tralies zetten, daar konden wij slechts meewarig het wijze hoofd over schudden.

Met ons gedoogbeleid was Nederland decennialang voorloper in Europa, zo niet de wereld. Maar die voorsprong, die waren we al een tijdje kwijt. Aan bijvoorbeeld Uruguay, waar cannabis van teelt tot en met gebruik volledig is gelegaliseerd. Maar ook aan een aantal staten in de VS. Dat aantal stond op vier en het is verdubbeld bij de laatste verkiezingen.

Democraten stemden vóór wiet

Die verkiezingen gingen niet alleen over de president, maar ook over allerlei andere zaken: in vijf staten mocht men voor of tegen legalisering van wiet stemmen. In Californië en Nevada aan de oostkant van de VS en in Maine en Massachusetts aan de westkant was men voor. Niet verrassend: hier haalde Clinton ook een meerderheid. In Arizona stemde men tegen legalisering. En jawel, men stemde er in meerderheid voor Trump.

In Nederland is de kans dat het dan tóch een keer van een gelegaliseerde en van staatswege goed gecontroleerde wietketen gaat komen sinds dit weekend ietsje groter geworden. D66 was er al een tijdje een verklaard voorstander van, net als een flink aantal burgemeesters (van verschillende politieke pluimage) van grote en middelgrote steden. En nu heeft ook het VVD-congres in het verkiezingsprogramma laten opnemen vóór een goede regeling te zijn van niet alleen het gebruik en de verkoop, maar ook van inkoop en teelt van nederwiet.

Wiet haalt een miljardenomzet

In de VS is de gelegaliseerde hasj na een paar jaar in de legaliteit al goed voor een omzet van meer dan 6 miljard euro, zo stond vorige week te lezen in een artikel dat Trouw wijdde aan deze hippe, opmerkelijk vaak door vrouwen geleide bedrijfstak. En let wel: de vier staten waar die omzet gemaakt wordt, hebben een totaal inwoneraantal dat nog ietsje kleiner is dan onze 17 miljoen Nederlanders.

In Nederland wordt de gezamenlijke omzet van al onze coffeeshops door onderzoeksbureau Intraval (in opdracht van datzelfde Trouw) geschat op 1 miljard euro. Wiet die nu nog in het geheim wordt geteeld op talloze zoldertjes, lege kantoren, dichtgekrijt en afgeplakte kassen en tussen mais en aspergeloof van vaak niets vermoedende boeren en tuinders en zelfs in bossen van nietsvermoedende bosbeheerders.

Het vierde product

In Engeland zette het nieuws dat een tomatenbedrijf van 17 hectare overstapte op de teelt van medicinale cannabis de tomatenmarkt al een beetje op zijn kop. Wat een geweldige uitlaatklep zou de legalisering van de teelt in Nederland dan niet kunnen zijn voor glastuinders in moeilijke markten? Lang heeft de glasgroenteteelt gezocht naar het vierde product, naast tomaat, paprika en komkommer. En voor zover we wiet een groente kunnen noemen, het komt warempel in zicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.