teeltgeluid

'Geen liter meer geloosd na aanschaf doekenfilter'

Bij Albert Kosdi in het Gelderse Oosterhout is de derde komkommerteelt eind week 43 beëindigd. De laatste fase van de teelt is goed verlopen, met weinig problemen.

Kosdi: "Wel opkomende druk van meeldauw, maar dat hadden we al verwacht. Door een uitbouw, met een gebruikte kas van 5.000 vierkante meter, moest de gevel eruit. Dat gaf meer tocht, wat nadelig was voor de meeldauw-ontwikkeling. Toch is het onder controle gebleven."

Bij de plagen kwam luis nog opzetten. "We hadden enorm veel spontane parasitering van buitenaf, zonder dat we bestrijders hadden ingezet. Dat was leuk om te zien. Toch hebben we voor de zekerheid nog een keer gedruppeld met Plenum."

Botrytis gaf weinig uitval en er was gelukkig geen virus waar te nemen.

Nieuw scherm

De komende periode staat in het teken van de grote schoonmaak. Daarnaast vraagt het inrichten van de aangebouwde kas extra aandacht en tijd. Er teeltgoten indraaien, verwarming aansluiten, betonpad aanleggen en gewasdraden trekken.

Op 1,8 hectare was al een nieuw helder schermdoek aanwezig. Op de overige 1,2 hectare komt nu een nieuw H2NO doek, dat condens beter laat uitvloeien in plaats van dat het als druppeltjes aan het doek blijft hangen.

Alleen stekers eraf

Het gewas is geruimd. Steenwol wordt de kas uitgedraaid op doeken van de loonwerker die bij Kosdi opgeslagen liggen. Stekers worden van de slangen gehaald en in een bad ontsmet. "Dat is anders dan voorheen. Toen haalden we ook de slangetjes er vanaf. Maar dat is veel werk en volgens mij niet nodig. Als we de druppelslangen op werkhoogte ophangen, kun je alles goed afspuiten."

Registratie arbeid

Alles wordt grondig aangepakt. "We beginnen bij de achterdeur en eindigen bij de brievenbus, zoals ik dat altijd zeg." Een willekeurige greep uit alle maatregelen: Teeltgoten inspuiten met chloor en schoonspuiten met twee gehuurde teeltgoothogedrukreinigers, oogstkisten uitschrapen, gewasdraden met een mes en staalborstel schoonmaken.

"Twee jaar geleden heb ik de arbeid geregistreerd. Op 2,5 hectare waren we toen vier weken bezig met 4,5 man. Dat is van het doorsnijden van de poten tot en met het moment dat het loonbedrijf de kas komt ontsmetten."

Voorbereiding nieuwe teelt

Het is vijf jaar geleden dat het voor het laatst toegepast is, maar als alle schoonmaakwerk afgerond is, wordt er dit jaar ontsmet door formaline te foggen. Als het nieuwe folie is gelegd, de buizen weer op de grond liggen, volgt nog een laatste ontsmetting met Huwa-San op basis van waterstofperoxide.

Daarna kan de teelt weer opgebouwd worden. Hij verwacht op 29 en 30 december weer te gaan planten, met Galibier als hoofdras. "Dan kunnen we zaterdag de 31e touwen hangen en die maandag erop de planten indraaien."

Inspelen op waterzuivering

Tijdens de schoonmaak bij de teeltwisseling wordt veel water gebruikt. Kosdi is actief bezig met voorbereidingen om afvalstromen, met mogelijke resten van gewasbeschermingsmiddelen, richting het oppervlaktewater tegen te gaan. "Ik wil deze teeltwisseling daarom meten hoeveel water ik daarbij loos. Die hoeveelheid wordt mede bepalend voor welke maatregelen ik ga nemen, en of ik mijn ontsmetter moet uitbouwen."

Verder wil hij de afvoer van de condensgoten van de kas, dat nu nog rechtstreeks het bassin in loopt, gaan loskoppelen en terugbrengen in het systeem.

Effectief doekenfilter

De aanschaf van een doekenfilter is al een hele positieve stap gebleken. "Sinds de ingebruikname begin maart heb ik tot begin november geen liter water meer hoeven lozen. Dat doekenfilter is een prachtig apparaat. Het haalt eerst het organisch vuil uit het water, voordat dit het zandfilter in gaat. De ontsmetter heeft nog nooit zo mooi gedraaid. En ook het spoelfilterwater gaat over dat doekenfilter heen, en komt weer terug in de vuildrain. Dus ook dat spoelwater hoeven we niet meer te lozen."

Of registreer je om te kunnen reageren.