teeltgeluid

‘Crazy roots is beheerster door meedruppelen biologische middelen’

“Met de laatste tros zijn we toch wat in de neusrot gelopen, in die mooie weken van september. Daardoor hebben we zo’n kilo per vierkante meter moeten weggooien”, zegt vleestomatenteler Wim Hooymans in Pijnacker.

Hij was begin vorige week begonnen met het strijken van het gewas op de sleepdoeken. “De kop hebben we er een week eerder uitgehaald dan de bedoeling was omdat het ras Ducovery toch een stuk langer wordt dan we verwacht hadden. Het verschil met Altadena is 1,5 meter en het zag ernaar uit dat we wat touw te kort zouden komen.”

Te veel blad over

Teelttechisch is het dit seizoen goed gegaan is met dit nieuwe ras. “Ik ben tevreden over de groei, de bloei en zetting. Hij geeft kleinere trossen met meer 4 keer B en minder 2 keer B, waardoor de middenprijs wat hoger komt te liggen. En hij is in productie vergelijkbaar met Altadena. Ook in prijs heeft het redelijk gelopen dit jaar. De middenprijs ligt hoger dan bij standaard trostomaten. Maar we hebben natuurlijk ook hogere arbeidskosten.” Ook de kwaliteit is vrijwel het hele jaar geen probleem geweest. Bij de laatste trossen waren de tomaten wat doffer. “Op het moment van koppen zaten er nog 14 tot 16 bladeren aan de plant. Omdat we een week eerder kopten had hij duidelijk kracht over waardoor de vruchten grover werden en gevoeliger voor scheurtjes. Achteraf gezien hadden we wat korter in het blad moeten zitten.”

Perfecte biologische bestrijding

Het voordeel van Ducovery is de tolerantie voor meeldauw. “Ik heb het hele jaar niet hoeven zwavelen en hebben maar een paar keer gedruppeld met Luna. De biologische bestrijding is dit jaar perfect gelopen.” Vorig jaar waren er grote problemen met Bemisia-wittevlieg. “Nu heb ik niet eens gele vanglinten opgehangen tegen wittevlieg. De Macrolophus kreeg wat dikkontjes maar dat leidde niet tot problemen. We hebben op het laatst alleen een paar keer gespoten tegen spint en galmijten. Maar nu we het gewas aan het afsnijden zijn, valt het toch nog behoorlijk tegen hoeveel galmijt er zit.”

Terug naar Altadena

Hoewel hij dus best tevreden is over het ras Ducovery, gaat hij volgend jaar toch het ras Altadena zetten. “De arbeid en de kwaliteit gaven de doorslag. Het zakken, ringen en blad snijden kost bij Ducovery toch veel tijd. Bovendien zie je in het voor- en najaar kantige en holle vruchten waardoor ze minder geschikt zijn voor de snijderij. We hebben het hele jaar geen keurproblemen gehad, maar je kiest toch voor een betere kwaliteit.” De keuze houdt ook in dat de tomaten 1-op-1 geënt gaan worden omdat getopt-geëente Altadena gevoelig is voor koploosheid. De onderstam wordt ook nieuw: ras Kardia, ook van Syngenta. “Deze combinatie heeft het dit jaar erg goed gedaan bij een collega-vleestomatenteler.”

‘Bodem’leven behouden

De tomaten zijn eind oktober gezaaid en komen 5 en 6 december op de tuin. Voor het zover is gaat hij de kas zo schoon mogelijk maken. Dat is dit jaar wel ingewikkelder dan normaal. “Ik laat de steenwolmatten liggen om het bodemleven wat erin zit mee te nemen naar volgend seizoen.” De voornaamste reden is het tegenhouden van crazy roots geweest. “We hadden er al vroeg last van, maar vanaf mei zijn we de biologische middelen van Theo van der Knaap gaan mee druppelen en is het beheerster geworden. Je ziet nergens overmatige wortels die de pot uitstulpen. Alle planten stonden er tot het laatst. Ik durf het daarom best een keer aan, maar het blijft toch eng. Ik ben nog van de oude stempel en werkte al jaren met de hygiëne-code.”

Zachte middelen

Hoewel de steenwolmatten ingehoesd blijven moet worden voorkomen dat er agressieve middelen in terecht komen. “We gaan het glas schoon maken met het biologische middel Finclean. Verder gaan we met waterstofperoxide aan de gang.”

AUTEUR GERARD BOONEKAMP

Foto

 • Vorige week werd de kas van Wim Hooymans al leeg geruimd.

  Vorige week werd de kas van Wim Hooymans al leeg geruimd.

 • Door de enorme lengtegroei van het ras Ducovery werd de teelt een week eerder beëindigd.

  Door de enorme lengtegroei van het ras Ducovery werd de teelt een week eerder beëindigd.

 • De matten blijven liggen om het opgebouwde 'bodem'leven mee te nemen naar volgend seizoen.

  De matten blijven liggen om het opgebouwde 'bodem'leven mee te nemen naar volgend seizoen.

 • "Sinds ik de middelen gebruik ik is crazy roots beheersbaarder geworden", verklaart Hooymans zijn keuze.

  "Sinds ik de middelen gebruik ik is crazy roots beheersbaarder geworden", verklaart Hooymans zijn keuze.

 • De weerbaarheid van de plant wordt verhoogd door de aanwezigheid van een beter bodemleven, is de gedachte.

  De weerbaarheid van de plant wordt verhoogd door de aanwezigheid van een beter bodemleven, is de gedachte.

 • Bladmeststoffen en biostimulaten worden meest eens per week meegedruppeld.

  Bladmeststoffen en biostimulaten worden meest eens per week meegedruppeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.