teeltgeluid

'Eerder stoppen vanwege lage prijzen'

Marcel de Koning in Nootdorp is in week 42 bezig aan de laatste oogstweek van de rode paprika Fabrice. “Vorige week zijn we begonnen met groen te oogsten. Nog een rondje rood en dan zijn we klaar.”

De productie gaat aardig richting die van vorig jaar. Er zit weinig verschil tussen. "Vorig jaar zijn we wel iets langer doorgegaan. Maar de prijs is nu slecht, dus we stoppen maar. Dan ga ik rond 17 of 18 november weer een vier-weeks plantje poten. We hebben dus drie weken om te wisselen." Dat wordt even flink aanpakken. "Maar dat gaat lukken. Veel mensen met uitruimen. In week 43 hoop ik alles buiten te hebben."

Ondertussen wordt in de kas hard gewerkt om het schermdoek te vervangen. "Dat was 11 jaar oud. En het was nog geen brandwerend doek."

Hoge temperaturen

Om nog zoveel mogelijk rood te kunnen oogsten, zijn er de laatste periode best hoge temperaturen aangehouden. De nacht- en dagtemperatuur staan op 19 en 21 graden Celsius ingesteld. "Met luchten op 23 graden kun je dan aardig tempo maken."

Het scherm mag daarbij best wel dicht. Met twee schermdoeken is daar goed mee te werken. Onder de 11 graden Celsius buitentemperatuur gaan beide doeken dicht. "Tegen het opstoken gaat het tweede doek ook altijd even dicht, zodat we weinig pijp nodig hebben en toch de temperatuur halen."

Matten droog trekken

Bij een gedeelte van het gewas dat al helemaal leeg gesneden wordt, worden de matten droog getrokken. Maar bij de rest wordt ook rustig aan gedaan met watergeven. "Hij geeft stormachtiger weer en regen op. Dus dan wil je niet veel drain meer realiseren. Je oogst veel vruchten, en je schermt veel, dus dan heeft een plant ook veel minder water nodig."

Plagen onder controle

Van ziekten en plagen heeft het gewas weinig last. Fusarium-uitval valt mee, en er zijn volop vogels aanwezig die de rupsen opeten. Het is al een lange tijd geleden dat er een keer ingegrepen moest worden tegen luis. Die is nu geen probleem meer.

Veel naar Japan

Er gaan veel paprika's van De Koning naar Japan. Dat is al twee maanden volop aan de gang. "Eigenlijk hebben we te weinig voor Japan. Maar eind oktober is het vaak weer afgelopen. En dit voorjaar viel de vraag tegen. Die kwam toen pas laat op gang. Ons doel van 10 kilo paprika voor Japan gaan we daarom dit jaar niet halen."

De kwaliteit van de paprika's is heel mooi, zonder problemen met binnenrot of andere kwalen.

Sneller paprika's

Komend teeltseizoen kiest De Koning voor een ander ras. Fabrice maakt dan plaats voor Keessie. "Keessie is meer een Nagano-type. Het idee erachter is dat we in het begin wat sneller paprika's hebben." Daarmee hoopt hij een twee kilo hogere productie per vierkante meter te kunnen gaan halen. Fabrice is een langzamere kleurder.

"Fabrice is meer een lange afstand schaatser. De laatste weken is dat ook te zien. In het staartje pakt hij wel productie terug. Maar met deze lage prijzen is het lastig om daar voordeel uit te halen."

Of registreer je om te kunnen reageren.