teeltgeluid

'Spel om zetting eraan te krijgen'

Marcel de Koning in Nootdorp teelt op 2,5 hectare voor het tweede jaar het rode paprikaras Fabris, waarmee hij zich vooral richt op het wat fijnere segment voor de Japanse en Amerikaanse markt.

Het vruchtgewicht is het hele jaar ongeveer 180 tot 190 gram. "Vorig jaar hebben we het al best goed gedaan, met bijna 30 kilo per vierkante meter. Maar je moet een ras toch minimaal twee jaar telen om er uit te halen wat er in zit."

Met de teeltervaring van het afgelopen seizoen heeft hij het ras bijvoorbeeld dit keer wat generatiever weggezet. Fabrice kleurt in het begin wat trager door, en is één tot anderhalve week later oogstklaar.

De 15 oktober gezaaide planten staan in een traditioneel driestengelsysteem op teeltgoten, en zijn 23 november geplant.

Sturen op zetting

Het plan was om het gewas op het derde oksel te laten zetten, maar het gebrek aan licht heeft dat in de war gestuurd. "We gaan dus nu voor het vierde en vijfde oksel." In week 2 zit het gewas tegen zetting aan. "Het is dus spannend. Maar dat weet je als je vroeg begint. Het is een spel om ze er toch aan te krijgen, ondanks het tegenvallende weer. Maar het valt nog niet mee. Als we een paar dagen zon krijgen, dan zitten ze er aan. Want de knoppen zijn goed en sterk. En Fabris geeft geen hele grote bloemen."

Als de vruchten er eenmaal aan zitten, zal beoordeeld worden in hoeverre er eerst nog groen geoogst gaat worden.

Tweede schermdoek

Boven het gewas liggen twee beweegbare schermen. Al rond de tien jaar lang is een goedkoop systeem gebruikt met een beweegbaar folie als tweede scherm. In 2014 is het tweede scherm vervangen door een nieuw doek, met vernieuwing van alle trekdraden hen het profiel. "Daar zit een extra kostenplaatje aan, maar ik geloof er wel in. Met twee doeken heb je minder vochtproblemen en kun je ze langer gebruiken."

Het scherm gaat iedere dag open. Het tweede doek mag rond deze tijd niet dicht in de voornacht, voor 01.00 uur 's nachts. Verder mag het pas dicht als de buitentemperatuur onder de 7 graden Celsius zakt. "Tegen het opstoken is het wel lekker dat hij dan even dicht ligt."

Het andere doek gaat bijvoorbeeld open om het even af te laten koelen in de voornacht. "Ik gooi het makkelijk open. Ik ben geen fanatieke schermer. En daarbij moet je Fabris ook iets generatiever sturen."

De voornacht staat ingesteld op 16 graden Celsius. Om 02.00 uur mag de temperatuur aan de 19 graden zitten, en met zonop moet de dagtemperatuur van 21 graden Celsius bereikt zijn.

Watergeven gebeurt nog rustig, met een beurt van 120 cc. per dag. "Boven de 300 Joules mag hij een tweede rondje geven." Er wordt een EC van 3,6 meegegeven.

Stengels vastzetten

In week 2 is De Koning de tweede en derde stengel aan het vastzetten. De eerste stengel heeft hij al eerder gedaan. "Door de tweede en derde stengel wat langer vrij te laten hangen, halen we de plant een beetje uit elkaar. Als je ze alle drie tegelijkertijd knoopt, vind ik de stengels te dicht bij elkaar zitten."

Sommige collega telers zetten ze liever in één keer vast, vanwege de arbeid. "Maar ik vind dat het nauwelijks extra werk kost. En door eerst één stengel vast te zetten, kunnen de planten niet omvallen, en kun je later rustig de andere stengels kunnen doen zonder zenuwachtig te worden."

Eerste biologie

Er is gestart met drie rondjes Vertimec en een keer Tracer. Nu is de tijd aangebroken om de eerste biologische bestrijders weer uit te gaan zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.