Doorgaan naar artikel

‘Komkommerplanten grof als een zomerplant’

Jan Meijs in Sprang-Capelle heeft op 22 december Mystica geplant, die direct mooi weggroeide.

“De plant was precies goed. Iets boven de stok. Heel grof: gewoon een zomerplant. Hij heeft veel licht gehad, en heeft daardoor een stevige stengel en grote bladeren.”

De voordelen van het zachte weer zijn ook tijdens de teelt merkbaar. “Het gasverbruik is extreem laag, de mattemperatuur blijft beter op peil, en de etmaaltemperatuur haal je vlotter dan normaal rond deze tijd van het jaar. Doordat het vochtiger is, worden de bladeren groter. Als we straks licht krijgen, kunnen de bladeren dat licht dankzij het grote bladoppervlak straks direct gaan benutten.”

De scheuten komen er ook goed uit. Waar voorheen de eerste vrucht soms pas in het zesde oksel toegelaten kon worden, kan die nu al goed komen op het vijfde blad. Daarna worden 3 oksels overgeslagen en komt de volgende vrucht op het negende blad. Na nog twee lege oksels laat hij dan in oksel 12 en 14 de laatste twee stamvruchten zitten.

Zacht weer

In de nacht wordt 19,5 graden Celsius aangehouden, overdag 21 graden. Daarmee is een etmaaltemperatuur van rond de 20,5 graden makkelijk te halen.

Het zachte weer vraagt weinig energie. Meijs zit daardoor met het luxe-probleem dat hij net geïnvesteerd heeft in een dubbel schermdoek in de kas waar hij 5 januari Proloog gaan planten, maar dat lijkt hij nu maar beperkt te kunnen gaan benutten.

Scherm veel open

Ook in de huidige vroegste teelt, met een vast AC-folie, moet hij het beweegbare bovenscherm al veel open houden. “Het gaat om 7.00 uur open. Verschillende nachten waarin de temperatuur niet onder de 10 graden kwam, is het zelfs helemaal niet dicht geweest.”

Ook onder alleen het AC-folie dreigt de temperatuur soms al te hoog op te gaan lopen. Dan wordt er boven het folie gelucht. Een halve graad boven de ingestelde stooktemperatuur van 21 graden Celsius mogen de luchtramen 10 procent open. “Daarmee blijft het plastic voldoende droog.”

Verder hoopt hij op een klein beetje vorst in januari. “Want onder een folie is het niet handig als je dan helemaal geen vriezend weer hebt.”

Goede inworteling

De eerste dagen van de teelt is ieder uur een beurtje water van 50 milliliter gegeven. “Nu (in week 53) heeft hij al een paar dagen niets gehad. De planten zijn goed ingeworteld.” De EC van 3 en de pH van 5,8 in de mat zijn stabiel.

spintroofmijten inzetten

Van ziektedruk is er nog geen sprake. “Half januari gaan we voor de eerste keer spintroofmijten inzetten. Want aan het eind van die maand kun je de eerste spintjes weer gaan verwachten. Maar we zijn de vorige teelt vrij schoon geëindigd. Dus ik verwacht niet veel bedrijvigheid van plagen.”

Laag gasgebruik

De kostenbesparing op gas, door het zachte weer, vormt een financieel goede start van het teeltseizoen. “Verder hebben we afgelopen jaar weer een buffertje kunnen opbouwen.” Als de prijzen dan dit jaar op niveau blijven, moet het goed kunnen komen. Meijs ziet ze echter niet graag opnieuw zo hoog worden als afgelopen jaar, waardoor telers weer na zouden kunnen gaan denken over areaal-uitbreiding. “Maar wel dat de grote financiële druk eraf is, zodat we allemaal weer voor de beste kwaliteit kunnen gaan en in een betere bedrijfsvoering kunnen investeren.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jan Meijs

komkommerteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin