teeltgeluid

laatste update:7 jul 2016

'Brioso-tomaat moet je meteen sterk generatief sturen'

Erik Zwinkels van Zwinkels Tomaten heeft vorige week dinsdag en woensdag de onbelichte kas in Naaldwijk vol gezet na een teeltwisseling van net een week. Hij is overgestapt van middeltrosras Cappricia naar cocktailtomaat Brioso voor telersvereniging Prominent. Op de andere onbelichte tuin aan de Herenwerf (4 ha) is op 4 januari Brioso gepoot. Op de belichte locatie in 's Gravenzande staat Tourance (7,5 ha). Erik is samen met oom Hans verantwoordelijk voor alle teelten.

We hebben voor het eerst grotere planten gepoot in de onbelichte teelt. Met die Deense karren die de buisrail op gaan verloopt dat erg soepel. Het lukt goed om ze zonder beschadigingen op de mat te zetten. De planten waren 58 dagen oud en hadden een stok van 60 centimeter. Door het redelijke weer in december zijn ze goed ontwikkeld. Deze week hebben we 100 procent bloei.

Groei en snelheid

Door te toppen op het derde blad zijn de twee bovenste scheuten mooi gelijk geworden. De plantenkweker heeft de onderste dief al weggehaald. De dichtheid is 2,3 stengels per vierkante meter (1,15 potten). Dat wordt verdubbeld door de tweede of derde kopdief aan te houden. Dat gebeurt waarschijnlijk rond week 6. De planten staan de eerste twee weken naast het plantgat om ze te beheersen. Brioso groeit erg gemakkelijk door zijn eerste trossen heen, dus we moeten hem meteen sterk generatief sturen. Voor het kasklimaat is onder het beweegbare schermdoek een vast folie getrokken met perforaties van 30 bij 30 centimeter bij de gevel tot 10 bij 5 centimeter bij het middenpad. Bij laat planten en met de voorspelde kou heeft folie veel voordelen. Je zoekt groei en snelheid als het licht het toelaat. We hebben het voor het kasklimaat gedaan, niet om de gaskosten. Ik verwacht dat het folie er tot begin maart pas uit hoeft, na 7 tot 8 weken.

Flinke DIF

Meteen vanaf de start wordt al een DIF gerealiseerd van minimaal 7 graden. De voornacht staat op 13 graden, de nanacht op 17 graden met een dipje naar 16,5 in de ochtend. De dagwaarde is 20 graden, nog zonder lichtverhoging. Maar zodra de plant het aan kan gaan we op een lichte dag naar 22 graden met daarop een voornacht van 12 tot 13 graden. Elke avond krijgen de planten een druppelbeurt water met een ec van 3,8. Met de hand worden tevoren een aantal potten gewogen. We passen de beurtgrootte aan op wat ze die dag hebben gebruikt.

Piek goed uitgepakt

Voor de biologische bestrijding zijn meteen gele vangplaten opgehangen. Als we veel wittevlieg vinden gaan we ze eerst corrigeren voordat we natuurlijke vijanden inzetten. Tegen het einde van de vorige teelt was er redelijk veel wittevlieg te zien waartegen tijdens de teeltwisseling Decis is gefogd. Maar de teeltwisseling duurde maar krap een week. We wilden in de tweede helft van december nog pieken in de productie omdat de prijzen dan meestal aantrekken. Dat is goed gelukt. We hebben in week 53 de laatste trossen geknipt van goede kwaliteit. De tomaten waren redelijk uitgegroeid en de prijs was inderdaad goed en stabiel vanaf de week voor Kerstmis.

CO2 uit oud blad

De teeltwisseling paste precies. "De scholieren waren een uitkomst want veel eigen mensen hadden vrij. Voor het eerst is het blad uit de oude teelt onder de goot blijven liggen en afgedekt met nieuw plastic. "Dat kon omdat de goot hier op een hoogte van 80 centimeter hangt. Het voordeel is dat nu nog geen CO2 gedoseerd hoeft te worden. Het verteringsproces van het oude blad produceert voorlopig genoeg. Als de concentratie daalt en de planten groter zijn gaan we doseren uit de wkk.

Of registreer je om te kunnen reageren.