teeltgeluid

'Wij schermen heel makkelijk'

Bij Jansen Paprika in Andijk is de zetting en productie bij zowel de Maranello als Nagano hetzelfde.

Theo Jansen: "De Maranello ziet er wel meer afgedragen en verouderd uit door het extreme weer. Maar in de productie is dat dus niet te merken. Voor Nagano ben ik altijd bang dat hij hete zomers niet aan kan, maar dat is goed gegaan."

Veel geschermd

Tijdens de hete dagen is veel geschermd. "Je zag het vocht dan hoger worden, en het gewas werd minder vermoeid." Jansen beschikt over een dubbel doek. Het donkere doek met veel aluminium ging op het heetst van de dag dicht tussen 11.00 uur en 15.00 uur. Daarna werd het lichtere doek gesloten.

Hogere warmtepieken

"Het valt mij nog alles mee dat we er zo goed doorheen zijn gekomen, met de hete dagen die we gehad hebben. En ik heb het idee dat we hier hetere momenten gehad hebben dan in het Westland. Ik ging daar op een gegeven moment naar een feestje, en was daar de enige die in een korte broek liep. Het was daar toen 20 graden, terwijl het thuis 30 graden was." Dat lijkt terug te zien in de oogstresultaten. "In het westen liggen paprikatelers een tot twee kilo in productie voor op alle telers in het noorden."

Makkelijk schermen

De luchtinstelling staat 's avonds op 20 graden Celsius. "Maar dat is het aan het begin al in de kas. Afluchten doen we niet." Overdag wordt 23 tot 24 graden aangehouden. Bij meer dan 700 Watt instraling gaat het scherm tussen 11.30 uur en 14.30 uur dicht als de buitentemperatuur boven de 23 of 24 graden komt. "Wij zijn heel makkelijke schermers. Zeker nu we een heel dun gewas hebben staan, en we weer in de zetting zitten. Je bent bang dat je een vruchtje van twee weken oud anders toch gaat verliezen."

Stabiele EC

Met watergeven zijn er geen grote EC-schokken omhoog of omlaag te constateren. Ook in de calcium/kalium-verhouding hoeft er dit jaar weinig bijgestuurd te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.