Doorgaan naar artikel

‘Er hangt nog een mooi eindschot tomaten aan de plant’

Wouter Moerman heeft op 4 september de kop uit de Foronti-vleestomaten gehaald en een week later bij het ras Kanavaro. In week 37 zijn de laatste trossen gesnoeid. In de eerste week van november plukt hij dan de laatste tomaten, een week later dan vorig jaar.

“De teeltwisseling wordt zo een paar dagen korter. Maar hoe meer er belicht wordt, hoe groter de kans dat de prijzen van de laatste tomaten goed zijn.” Over de prijzen heeft hij nu ook niet te klagen. Maar de laatste drie weken was de productie ver teruggezakt, naar zo’n 1,2 kilo per vierkante meter. “We hebben door de hitte toch meer miszetting gehad dan we dachten. De gewassen stonden toen eigenlijk te vegetatief.” Het voordeel is dat de tomaten die nu geplukt worden grover zijn dan normaal omdat de plantbelasting lager was. Ook voor de laatste trossen ziet het er goed uit. “Er hangt nog een mooi eindschot aan de plant.” Hij had voor de hitte nog overwogen om er een tros uit te halen of meer te dunnen, maar de plant heeft het nu zelf geregeld. “We gaan nu meer en grovere vruchten plukken dan normaal.” Meteen na de hitte zijn twee trossen bij Foronti op 5 vruchten gesnoeid. Daarna is per plant bekeken of er op 4 of 5 gesnoeid moest worden. Even waren de vruchten wat doffer door de warme nachten in augustus, maar dat is nu voorbij. “Wat we nu oogsten is van daarna en super mooi.”

Lucht op de stooklijn

Bij Foronti zijn de laatste drie trossen gebeugeld om knikken te voorkomen. Bij Kanavaro, met vruchten die 100 gram lichter zijn, is dat niet nodig. Ondanks dat lagere vruchtgewicht wordt de laatste trossen op vijf vruchten gesnoeid om ze grof genoeg te krijgen. Bij beide rassen verwacht Moerman een productie te halen van 64 kilo per vierkante meter. Kanavaro maakt 4 tot 5 trossen meer aan en kan het ondanks zijn lagere vruchtgewicht aardig bijhouden. Om de tomaten goed te laten uitgroeien teelt hij nu ‘luchtig’. Overdag staat de luchtinstelling op de stooklijn van 18,5 graden. Bij Kanavaro wordt een voornacht van 14 en een nanacht van 16,5 graden aangehouden. Bij Foronti gaat hij niet verder dan 15,5 en 17,5 graden. Bovendien wordt bij de grove vleestomaten in de nacht een minimumbuis van 35 graden aangehouden en een dunne groeibuis van 50 graden. “Ik wil voorkomen dat de vruchten ‘s-morgens natslaan. Bovendien kleuren ze zo sneller door.”

Spint neemt ieder jaar toe

Het gewas is nog steeds gezond. “Mineervlieg hebben we het hele jaar nog niet gezien, dat is uniek.” Toch is de gewasbescherming niet helemaal vanzelf gegaan. “Deze zomer moest wel Macrolophus worden gecorrigeerd door in een pad per tralie Calypso te spuiten. Daarna was in hoeken toch wittevlieg op komen zetten dus is alles een keer gespoten met Plenum en Preferal. De hoekjes met spint vragen ook om aandacht. “Ik vind het zorgwekkend dat ze ieder jaar terugkomen en een beetje groter worden. Misschien komt dat doordat we steeds minder zijn gaan spuiten. Met Phytoseiulus ben je meestal te laat als je de spint voor het eerst ziet. Misschien dat we de volgende teelt toch maar weer starten met een rondje Vertimec.”

Ander grof ras

Voor komend seizoen gaat hij in ieder geval een nieuw ras voor de grove vleestomaat zetten: Ducovery (DR 5014 TH van Monsanto). Dit jaar stond hij in een proef van 2.000 meter tussen Foronti. “Hij had een hogere vroege productie. Maar nog belangrijker is dat hij  in de zomer beter blijft zetten en betere kwaliteit houdt. Hij is wel 20 gram fijner maar dat is met lagere voornachten nog wel grover te maken.” Welke onderstam onder Ducovery komt is nog niet duidelijk. Bij Kanavoro wordt het in ieder geval DRO141. “Die combinatie deed het dit jaar duidelijk beter dan met Maxifort. Maar een sterke groeier als Foronti wordt op DRO141 te vegetatief. Daaronder is Maxifort weer beter.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter Moerman

tomatenteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin