teeltgeluid

Vruchtvolgorde vasthouden

Bij firma Reijm en Zonen in Berkel en Rodenrijs staat het gewas van de tweede hogedraadteelt komkommer er naar tevredenheid bij.

De Hi Power is dit jaar op een plantdichtheid van 2,5 planten per vierkante meter gezet, in plaats van 2 planten zoals vorig jaar. Dat bevalt goed. Piet Reijm: "De producties liggen daardoor iets hoger. En de prijzen zijn momenteel goed. Dus elke komkommer die je extra plukt, gaat goed. Je kunt ook zien dat je wat meer gewas in de kas hebt staan." De keus voor een hogere stengeldichtheid past goed bij dit warme zonnige seizoen. "Vorig jaar was minder goed. Toen was het donkerder in augustus."

Blad knippen

Alle bladeren worden geknipt. "In de eerste teelt hebben we nog een deel getrokken, maar nu knippen we alles. Daarmee verklein je de kans op Botrytis bij een hogere schimmeldruk. De wond geneest ontzettend mooi als je blad knipt." Het bladknippen gaat continu door. "Na een paar weken heb je een hele 'nieuwe plant' staan."

De meeste plagen blijven goed onder controle, en ook van ziektes als meeldauw heeft het gewas geen last. Alleen trips vormt een beetje een probleem. "Tijdens de eerste teelt dachten we dat het wel mee zou vallen, maar in deze tweede teelt blijven we er toch achteraan hangen." Vorig jaar hoefde slechts één keer zakjes met roofmijten uitgehangen te worden, nu is dat al drie keer gebeurd.

Plant laten werken

In de periode met felle zon is er nog wel geschermd tegen de ergste instraling. Nu het buiten iets gematigder is, gebeurt dat niet meer. "De kop van de plant moet je een beetje laten blijven werken."

Overdag wordt een temperatuur van rond de 20 graden Celsius aangehouden, 's nachts ongeveer 19 graden. "Ik denk dat we ietsje koeler zitten dan een teler met een traditionele teelt. Bij een hogedraadteelt blijf je wat rustig aan door gaan, om te proberen volgorde in de vruchtontwikkeling te houden."

Stabiele productie

Die gewenste balans zit er goed in. "In andere periodes kun je wel eens wisselende productiehoeveelheden hebben. Nu blijft de productie elke week op 8 tot 9 komkommers hangen. Alleen 's maandags oogst je even wat meer komkommers, maar verder heb je ook qua arbeid alleen maar regelmaat."

Minder zware vruchten

Reijm is tevreden over de kwaliteit en de sortering. "60 tot 65 procent is 40+." Toch zijn de vruchten iets lichter dan vorig jaar. "Met een lagere plantdichtheid werden de komkommers toen eerder zwaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.