"Trips begint nu al, 
dat is vroeg"

Na de 35 millimeter regen in de laatste week van juli, zijn de acute problemen in de teelt van met name spitskool wel achter de rug, aldus Michel Timmerman van T B & S in Sint Pancras midden vorige week.

Die neerslag was ook nodig om het gewas te laten herstellen, na weken achtereen beregenen. “Dat blijft lapwerk.” Timmerman gaf begin juni aan 24 uur per dag met twee haspels te draaien, soms met inzet van de loonwerker.

Naweeën droogte nog merkbaar

De naweeën van de droogte zijn nog wel merkbaar, door ongelijkheid in de plantingen. Veel meer dan sluitkool, is spitskool door het beperkte wortelgestel gevoelig voor krapte in de wateraanvoer. Timmerman teelt de rassen Marshall (Hazera) en Fernando (Bejo). De oogst van de vroegste spitskool startte eind mei, volgende week gevolgd door bewaarspitskool. In vergelijking met vorig jaar is dat een week later. “De kwaliteit van die kool is ook goed, maar ook daar zie je ongelijkheid.

Ziektedruk verwaarloosbaar

De ziektedruk was tot vorige week verwaarloosbaar, “maar je moet wel alert zijn op trips. Dat begint nu al te spelen, dat is vroeg.” De bestrijding gaat met Movento: “die ligt er één keer op, in de spits- en de wittekool.” De eerste wittekool werd eind juni gesneden. Hierin werd eenmaal beregend.

Onkruid geen probleem

Onkruid is geen probleem. “Devrinol deed het goed. De dosering, 30 liter per hectare, ging met een verdeelunit van Agricult voorop de kopeg. Daarna is nog geschoffeld.”

Massale oogst bewaarspitskool

De oogst van de bewaarspitskool gaat massaal. “Volgende week komt dat op gang, totdat we ‘volle bak’ werken met zeven oogstgroepen. We hebben wagens voor vier kisten, in twee rijen met in het midden een transportband. Op een wagen staan twee personen, plus vier man die de kool snijden. Zo halen we 260 kisten per dag, 4 hectare.”

Of registreer je om te kunnen reageren.