teeltgeluid

'In productie overtreft deze trostomaat alle verwachtingen'

"Het is eigenlijk zonde om de kop eruit te halen. Je zou niet zeggen dat dit al een oud gewas is", zegt Pieter Geerts van Meer Fresh Product in Meer.

Het gewas (ras Merlice, belicht) staat er nog erg fris bij en de zetting verloopt nog steeds vlot. In week 29 en 30 had het gewas even een dipje. Je zag geel blad en bladrandjes. Maar het is ongelooflijk hoe goed het zich weer hersteld heeft. Je ziet er niets meer van. De dip was waarschijnlijk nog een gevolg van de hitte en de hoge plantbelasting. In week 28 hingen er nog 156 vruchten per vierkante meter. "Met een stengellengte van 10,5 meter valt het dan niet mee voldoende elementen in de kop te krijgen." De plantbelasting is nu gedaald naar 145 tot 148 vruchten. Ik denk dat het diffuse glas ook heeft geholpen bij het herstel. Het licht dringt verder door in het gewas en wordt dus beter benut.

Koel telen

Ik teel nu zo koel mogelijk. Met het warme en donkere weer van vorige week stonden de luchtramen vroeg in de ochtend al volledig open. De dagtemperatuur staat ingesteld op 19 graden met een krappe p-band van 1 graad, zodat snel wordt gelucht. De voornacht van 15 graden duurt tot 3 uur 's nachts en de nanacht staat op 17 graden ingesteld. Als het warm wordt gaat er 1 graad van de etmaaltemperatuur af zodat alle instellingen tegelijk worden aangepast.
De planten werden vorige week gekopt op twee bladeren boven de trossen die minstens een geel bloemetje hadden. Je krijgt dan nog wel meer diefwerk maar ik wil de tomaten aan de laatste tros goed beschermen tegen de felle zon. Een paar weken terug is er 60 centimeter onder de kop nog een blad weggehaald om meer lucht in het gewas te krijgen. Toch zijn er nog 15 tot 16 bladeren per stengel over. Er moet dus nog heel wat blad af.

Flexibele watergift en bemesting

De watergift varieert erg sterk. Op een donkere dag duurt het watergeven van 9.30 tot 15 uur. Op een zonnige dag is dat soms van 8 tot 18 uur. De eerste beurt mag na 85 Joules of om 9.30 uur worden gegeven. Vanaf 15.30 uur gaat het minder frequent. Als de lichtintensiteit boven 375 Watt ligt wordt bij iedere 75 Joules een beurt gegeven. In de nacht moet de steenwolmat 12 tot 15 procent interen. De ec van het druppelwater wordt op licht verlaagd van 2,8 naar 2,3. Het calcium in de mat is door verhoogde gift opgelopen tot ongeveer 10 mmol terwijl van kalium maar 0,1 mmol teruggevonden wordt bij een gift van 7 mmol. Het gewas eet alles op. Maar je ziet ook dat het effect van verhoogde calciumgift lang na-ijlt.
Tussen 8 en 20 uur wordt nog steeds volop CO2 uit de wkk's gedoseerd. De warmte wordt nog goed benut. In de morgen staat er een minimumbuis in van 50 graden om de vruchten er vlot af te krijgen. De groeibuis op de restwarmte van de wkk komt uit op 32 tot 37 graden.

Hoge productie, goede kwaliteit

Op het gebied van ziekten en plagen zijn er geen problemen. "Je ziet helemaal geen Botrytis. Hier en daar is er wat wittevlieg maar er is voldoende Macrolophus. We hebben alleen een paar keer met Xentari gespoten tegen rupsen. De Tuta wordt ook goed onder controle gehouden door Macrolophus. Drie maanden geleden zag je hier en daar een gangetje in het blad, maar nu niet meer.
Op 10 oktober worden de laatste tomaten geknipt en op 20 oktober komen de jonge planten al weer onder de lampen te staan. Voor 99,9 procent zeker wordt het weer het ras Merlice. De kwaliteit is het hele jaar goed gebleven. Alleen tijdens de hitte zag je dat er iets meer losse tomaten in de dozen lagen en dat er wat neusrot voorkwam. In productie overtreft het ras alle verwachtingen.

Foto

  • Koppen op twee bladeren levert straks nog wel extra diefwerk op, maar beschermt de laatste tros beter tegen de zon

    Koppen op twee bladeren levert straks nog wel extra diefwerk op, maar beschermt de laatste tros beter tegen de zon

    Foto: Peter Roek

Of registreer je om te kunnen reageren.